buitenland

Waarom verguisde Vladimir Poetin wél populair is in China

Door Tom Reijner - 02 oktober 2014

In het Westen wordt de Russische president Vladimir Poetin scherp veroordeeld vanwege zijn ‘invasie’ op de Krim en zijn vermeende rol bij het conflict rond Oekraïne. Maar in China kan Poetin op flink wat populariteit rekenen.

Dat blijkt wel uit de verkoop in boekhandels in de Chinese hoofdstad Peking, schrijft The Wall Street Journal. Volgens personeel van boekhandel Wangfujing is er geen twijfel voor welke buitenlandse leider de Chinese klanten de meeste belangstelling hebben.

Poetin de Grote

Dat is Vladimir Poetin, of zoals de Chinezen hem noemen: ‘Poetin de Grote’. Biografieën van de Russische leider vliegen de deur uit, in elk geval veel meer dan de boeken van andere wereldleiders. De biografie met de ondertitel ‘Hij is geboren voor Rusland’ staat in de top-10-lijst van de bestverkopende non-fictie boeken in Beijing News, een krant die wordt gelezen door inwoners van de Chinese hoofdstad.

‘De persoonlijkheid van Poetin is indrukwekkend – als een man en als een leider. De Chinezen vinden dat aantrekkelijk. Hij verdedigt de Russische belangen,’ zegt Zhao Huasheng, een deskundige op het gebied van de Russische-Chinese betrekkingen. ‘Poetin is een doortastende leider die veel kracht bezit. Hij kan overwinnen in gevaarlijke situaties,’ zegt ook generaal Wang Haiyun, een voormalige militaire attaché in Moskou in een interview met de Chinese krant Global Times.

Koude oorlog

Dat een Russische leider populair is, is niet vanzelfsprekend. De relatie tussen China en Rusland was tijdens de Koude Oorlog eerder gespannen dan vriendschappelijk, terwijl beide landen communistisch waren. Begin jaren zestig kwam het zelfs tot een breuk tussen het Sovjet- en het Chinese communisme van Mao Zedong.

Maar na decennia van achterdocht over elkaars intenties zijn de twee grote machtige landen naar elkaar toegegroeid. Dat heeft vooral te maken met (de invloed van) het Westen in de wereldpolitiek.

Wat de Chinese en Russische machthebbers met elkaar gemeen hebben, is het anti-westerse nationalisme, schrijft The Wall Street Journal.

Bemoeienis

Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping willen de vermeende westerse bemoeienis met ‘binnenlandse aangelegenheden’ terugdringen. Peking beschuldigt Amerika en de Europese Unie ervan dat zij de huidige onrust in Hongkong aanwakkeren, terwijl Poetin meerdere keren heeft gezegd dat het Westen een rol speelde bij de protesten in Oekraïne, die uiteindelijk leidden tot de val van de toenmalige president Viktor Janoekovitsj.

De Russische staats-tv zou onlangs hebben gezegd dat het ‘paraplu-protest’ in Hongkong een ‘Amerikaans complot‘ is: de ‘onruststokers’ zouden zijn getraind door de Amerikaanse overheid in een poging ‘de haat tegen China aan te wakkeren’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.