buitenland

Wie is de man die twee Britse toeristen vermoordde in Thailand?

Door Elif Isitman - 02 oktober 2014

Een verdachte uit Birma heeft donderdag in Thailand de moord op de twee Britten David Miller en Hannah Witheridge bekend. De man blijft vooralsnog in voorarrest, totdat de resultaten van het DNA-onderzoek binnenkomen.

De Thaise politie heeft de bekentenis bevestigd na ondervraging van drie gastarbeiders uit Birma, meldt SkyNews. De man in kwestie zit sinds medio september vast voor verhoor.

Volgens de Thaise krant The Nation zou het gaan om de 21-jarige Win, een barman werkzaam op het eiland Koh Tao. Volgens de krant zou de Birmees een aanval op het Britse stel hebben gepland nadat hij het stel op het strand had gezien. Zijn doel zou zijn geweest om Witheridge te verkrachten.

DNA-onderzoek

De politie nam eerder DNA-monsters van de man af, waarop momenteel nog onderzoek wordt uitgevoerd. De Thaise politie gaat er nog niet van uit dat de bekentenis daadwerkelijk klopt maar laat de verificatie daarvan afhangen van de resultaten van het DNA-onderzoek die morgen binnenkomen, meldt SkyNews.

Tot die tijd wordt de man nog niet gearresteerd, maar blijft hij in voorarrest. Het is nog niet bekend of de andere ondervraagden ook een bekentenis hebben afgelegd.

Toeristen

De 23-jarige Witheridge en de 24-jarige Miller werden vorige maand op het Thaise eiland Koh Tao met een tuinschoffel vermoord toen zij van een strandfeest naar hun vakantiehuis terugliepen. De twee backpackers hadden elkaar ontmoet op het eiland.

De moord leidde tot grote onrust in Thailand, een land dat grotendeels afhankelijk is van inkomsten uit de toeristische sector. Het bestuur van het land was bang dat de moord zou leiden tot een daling van het aantal toeristen. Er was om die reden veel politieke druk vanuit Bangkok om de moord zo snel mogelijk op te lossen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.