buitenland

Zeldzaam bezoek Noord-Korea voedt geruchten over coup

Door Tom Reijner - 05 oktober 2014

Een hoge Noord-Koreaanse delegatie bracht zaterdag een verrassingsbezoek aan aartsvijand Zuid-Korea. Maar waar is leider Kim Jong-un?

Officieel is Kim-Jong un (30 of 31 jaar), de kleinzoon van de ‘Eeuwige President van de Republiek’ Kim Il-sung nog altijd de leider van Noord-Korea.

Hinkend

Maar erg zichtbaar is hij de laatste tijd niet. De leider van het stalinistische land is sinds 3 september niet meer in het openbaar gezien, terwijl de staatsmedia normaal gesproken juist veel foto’s plaatsen van Kim tijdens werkbezoeken aan scholen, fabrieken en andere plekken waar de Noord-Koreanen samenkomen.

Hij zou in het ziekenhuis liggen, maar wat hem precies mankeert, is onduidelijk. Op beelden van de staats-tv loopt Kim hinkend in het rond.

Noord-Koreaanse media, die onder strenge supervisie staan van de autoriteiten, hebben intussen publiekelijk toegegeven dat Kim Jong-un met een fysiek ongemak kampt – zeldzaam, omdat de Noord-Koreaanse leiders normaal in alles wat zij doen worden opgehemeld.

Geruchten

Dat doet de geruchten toenemen. Zou er iets aan de hand zijn in het gesloten communistische land? Is Kim uit de gratie geraakt en op een zijspoor beland? Is er sprake van een staatsgreep?

Dat vraagt ook Korea-deskundige Remco Breuker zich af. ‘Waarom heeft het Noord-Koreaanse bewind laten zien dat hun leider zo fragiel is. Bij zijn vader had dit nooit kunnen gebeuren,’ sprak de hoogleraar aan Universiteit Leiden gisteren in een radio-interview voor de NOS.

Het bewind in Pyongyang wil volgens hem aantonen dat ze Kim Jong-un niet meer nodig hebben. ‘Het is gedaan met de persoonsverheerlijking’. De afgelopen week was de leider ook al niet bij een zitting van het ‘parlement’, dat feitelijk geen naam mag hebben in het dictatoriaal bestuurde land.

Zeldzaam

Tijdens een zeer zeldzaam bezoek aan Zuid-Korea zaterdag, ontkende de militaire top dat er iets aan de hand is in Noord-Korea, schrijft The Telegraph zondag. En met de gezondheid van Kim gaat het prima, zei een hoge Noord-Koreaanse vertegenwoordiger.

De twee landen, die nog altijd officieel met elkaar in oorlog zijn, gaan weer met elkaar onderhandelen, werd zaterdag besloten tijdens de sluitingsceremonie van de Aziatische Spelen in het Zuid-Koreaanse Incheon.

Privéjet

De Noord-Koreaanse stuurden de hoogste delegatie in vijf jaar tijd. De afvaardiging werd geleid door het hoofd van het politieke Bureau van het Volksleger, Hwang Pyong-So, die na Kim Jong-un als de nummer twee van Noord-Korea geldt.

De gesprekken in Zuid-Korea tonen volgens Breuker aan dat Kim Jong-un is uitgerangeerd. ‘Dat was hij eigenlijk al lang. Het feit dat hij wordt vertegenwoordigd door die functionarissen in Zuid-Korea én dat die komen aanvliegen met zijn privéjet zegt volgens mij al genoeg.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.