buitenland

Zo kreeg een moeder uit Kosovo haar zoon (8) terug uit Syrië

Door Shari Deira - 16 oktober 2014

Het is Kosovo gelukt om de achtjarige Erion Zena, die door zijn vader was meegenomen naar Syrië, terug te halen. Inlichtingendiensten achterhaalden waar het jongetje precies verbleef, waarna veiligheidsdiensten konden ingrijpen.

Premier Hashim Thaci van Kosovo zegt in een verklaring dat inlichtingendiensten de jongen hebben ‘gelokaliseerd, gevonden en teruggebracht’. Het was een ‘gevaarlijke en ingewikkelde’ operatie.

Persbureau AP, dat aanwezig was bij de terugkomst van Erion, meldt dat de jongen een verwarde indruk maakte. Hij zat bij zijn moeder op schoot en liet haar zijn speelgoedsoldaatjes zien. De moeder was blij haar zoon weer te zien. ‘Het voelt als een droom.’

Reisje

De jongen werd in juni door zijn vader Arben Zena meegenomen naar Syrië, zonder toestemming van de moeder, Pranvera Zena. De man reisde af naar Syrië voor de jihad. In Kosovo kreeg de zaak veel aandacht, nadat de moeder de vader publiekelijk vroeg om de jongen terug te brengen. De Facebook-pagina Bring Back Our Boy kreeg 10.000 likes.

Arbena Zena zei tegen zijn vrouw dat hij Erion zou meenemen voor een reisje naar de bergen van Kosovo. In plaats daarvan nam hij hun zoon mee naar de grens met Albanië. Vanuit Tirana, de hoofdstad van Albanië, vlogen vader en zoon naar Turkije, waar ze de grens met Syrië overstaken.

De moeder had nauwelijks contact met haar zoon. Af en toe kreeg ze een sms dat hij ‘ok’ was en ze kreeg hem soms te spreken aan de telefoon. In een gesprek zei Erion dat zijn vader ‘op trainingskamp’ was en dat de jongen ‘heel ver weg’ was.

Op sociale media verschenen foto’s van Erion met jihadstrijders, waarop ze een vinger omhoog houden, een teken van terreurbeweging IS. Ook verschenen er beelden van een spelende Erion met andere kinderen, naast de zwarte vlag van IS.

Volwassen

De moeder sprak ook een keer via Skype met haar zoon en ze vond dat hij was veranderd. Hij leek ‘meer volwassen’ en zijn haar was gemillimeterd. Volgens de moeder sprak Erion ‘meer als een man dan als een achtjarige jongen’.

Het was bekend dat vader Arben Zena religieuzer werd, maar pas toen hij naar Syrië vertrok wist Pranvera hoe erg het was. Hij had haar eerder wel gevraagd om een sluier te dragen en sprak weleens over een vertrek naar Syrië. Maar een nicht van de vrouw zegt tegen BBC News dat de familie nooit heeft gedacht dat hij daadwerkelijk zou gaan.

Autoriteiten in Kosovo denken dat tweehonderd Kosovaren meevechten met terreurorganisaties in Syrië en Irak. Velen zijn met het hele gezin afgereisd naar het door oorlog verscheurde land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.