buitenland

Zo reageert Benjamin Netanyahu op belediging uit Amerika

Door Tom Reijner - 29 oktober 2014

Een rel tussen de Verenigde Staten en Israël. Een hoge Amerikaanse functionaris heeft beledigende woorden gesproken over de Israëlische premier. Maar Benjamin Netanyahu maakt zich weinig zorgen.

Een anonieme, maar hooggeplaatste Amerikaanse overheidsfunctionaris vertelde aan journalist Jeffrey Goldberg van The Atlantic welke buitenlandse leider het Witte Huis het meest frustreert: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

‘Weet je wat het is met Bibi (de bijnaam van de premier)? Hij is een lafaard en chickenshit,’ zei de overheidsfunctionaris. ‘Gelukkig is hij te bang om een oorlog te beginnen.’

‘Minder gelukkig is dat hij niets doet om een akkoord te bereiken met de Palestijnen of de soennitische Arabische landen,’ vervolgde de hooggeplaatste Amerikaan. ‘Hij is enkel geïnteresseerd in zelfbehoud. Hij is geen Rabin, geen Sharon, zeker geen Begin (drie Israëlische ex-premiers). Hij heeft geen lef.’ Overigens zou Goldberg zelf ook zo zijn problemen hebben met Netanyahu, weet de blog Breitbart.com.

Bouw

In een eerste reactie op de beledigende woorden uit Amerika zei Netanyahu woensdag dat hij werd aangevallen vanwege zijn ‘vasthoudendheid om de belangen van Israël te verdedigen’.

‘De veiligheid van Israël is klaarblijkelijk niet belangrijk voor hen die mij anoniem en persoonlijk aanvallen.’ Bovendien, zo zegt de premier, heeft Israël gewoon het recht om huizen te bouwen in heel Jeruzalem. Maar tegelijkertijd prijst hij de warme band die zijn land met de Verenigde Staten heeft en maakt hij zich geen zorgen: ‘We hebben meer steun van de Amerikaanse bevolking dan ooit, en onze “strategische band” blijft als vanouds.’

Flinke crisis?

De boze uitlatingen van de Amerikaanse regeringsbron komen na een aankondiging van Netanyahu maandag. De premier zei van plan te zijn meer dan duizend appartementen te bouwen in het oosten van Jeruzalem.

Er is kritiek op de bouw, ook uit Amerika, omdat het oostelijk deel van de stad oorspronkelijk Arabisch is. Dat doet de gemoederen onder de Palestijnen oplopen, waardoor de toch al aanwezige spanningen worden vergroot, zeggen critici. Israël weerspreekt de kritiek: de huizen zouden ook zijn bedoeld voor de Arabische inwoners van het gebied.

Het Witte Huis zou Israël, in een officieel bericht, al hebben laten weten dat het riskeert zich te vervreemden van haar ‘beste bondgenoten’. Volgens The Atlantic en journalist Goldberg is er sprake van een flinke crisis tussen de twee bevriende landen.

Netanyahu zou Obama’s regering al hebben afgeschreven en zich nu direct richten tot het Congres en het Amerikaanse volk. De relatie tussen beide leiders is al lange tijd ernstig verstoord, schrijven Israëlische media als The Times of Israël.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.