buitenland

Zo uiten de Koerden in Turkije hun woede over opmars IS

Door Tom Reijner - 08 oktober 2014

De Koerden willen dat Turkije militaire actie onderneemt tegen de terroristen van IS, die de Koerdische stad Kobani (in het Arabisch: Ayn al-Arab) dreigen te veroveren. Maar de Turken weigeren nog altijd actie te ondernemen.

In verschillende landen zijn Koerden de afgelopen dagen de straat op te gaan om te protesteren tegen de opmars van Islamitische Staat (IS) en de dreigende val van het Noord-Syrische Kobani.

Avondklok

Ook in Turkije werd hevig geprotesteerd. De demonstranten raakten in steden als Diyarbakir, Istanbul en Ankara slaags met de politie en leden van lokale islamitische groeperingen. Bij die gevechten zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen.

De meeste slachtoffers vielen in Diyarbakir, een stad in het oosten van het land, met meer dan 800.000 inwoners, waarvan meer dan 90 procent Koerdisch is. In zes provincies is een avondklok ingesteld om de betogingen te beteugelen, schrijft Hürriyet.

De Koerden willen dat Turkije militaire actie onderneemt tegen de terroristen van IS, die de Koerdische stad Kobani (in het Arabisch: Ayn al-Arab) dreigen in te nemen. De stad ligt net over de grens in Syrië en is drie weken het toneel van hevige gevechten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wees er dinsdag op dat de luchtaanvallen van de door de Amerikanen geleide anti-IS-coalitie bij Kobani niet genoeg zijn. Maar hoewel het parlement in Ankara al lang en breed toestemming gaf voor actie van de Turkse regering, staat leger werkeloos toe te kijken bij de grens.

Afzijdig

De betogers zijn erg boos over de afzijdige houding van Turkije. Sommige demonstranten hebben de Turkse regering ervan beschuldigd samen te werken met IS. Waarom weigert Turkije tot dusver?

Waarschijnlijk omdat het land te maken heeft met de Koerdische PKK, die wordt beschouwd als een terreurbeweging. Meestrijden met de Koerdische strijders ligt om die reden gevoelig. De Turken zijn bang dat de Koerden straks gaan strijden voor een onafhankelijke staat, die ook een groot deel van Turkije zou omvatten.

Bovendien vreest Ankara dat IS, die heel wat aanhangers zou hebben in Turkije, wel eens hard toe zou kunnen slaan als Turkije zich met militair machtsvertoon in de strijd mengt.

Op de vuist

Ook buiten Turkije gaan Koerden de straat op. In de Duitse stad Hamburg gingen honderden Koerden en extremistische moslims met elkaar op de vuist, schrijft Die Welt. In Brussel drongen boze Koerden het Europees Parlement binnen en ook in Den Haag was het raak.

Enkele honderden betogers wisten de hal van de Tweede Kamer korte tijd te bezetten. ‘Gaat Turkije de Koerden wel beschermen?’ vraagt de 32-jarige Turks-Koerdische demonstrant Yilmaz Yildirim zich af in Trouw. ‘De Turkse regering is geen vriend van de Koerden. Sterker nog, we zijn vijanden (…). De Turkse regering vertrouwt ons niet. ‘

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.