buitenland

Zweedse erkenning ‘Palestina’ zet kwaad bloed bij Israël

Door Tom Reijner - 05 oktober 2014

Zweden is van plan om ‘Palestina’ te erkennen als staat. Daar zijn de Israeliërs absoluut niet over te spreken: de Zweedse premier moet eerst maar eens begrijpen waar het conflict precies over gaat.

Zweden heeft een nieuwe premier, de sociaaldemocraat Stefan Löfven. Die zei vrijdag op zijn eerste werkdag dat zijn land binnenkort ‘Palestina’ wil erkennen als staat. De Zweed is van mening dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen alleen kan worden opgelost met twee staten, een Joodse en een Arabische, die elkaar erkennen en ‘in vrede met elkaar willen leven’.

Op het matje

Over dat voornemen is Israël absoluut niet te spreken. Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman gaat de Zweedse ambassadeur op het matje roepen.

Lövgen moet leren begrijpen dat actie van ‘bronnen van buitenaf’ het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen niet gaat helpen. De partijen gaan zo heus niet dichterbij elkaar komen, zegt Lieberman. Hij vindt het jammer dat Löfven ‘overhaaste’ uitspraken heeft gedaan over een Palestijnse staat zonder de moeite te doen om het conflict tussen de twee partijen te begrijpen.

De nieuwe Zweedse minister-president kan zich beter bezig houden met belangrijkere zaken in het Midden-Oosten, zoals dagelijkse massamoorden in Syrië, Irak en andere landen in de regio, is te lezen in de verklaring van Lieberman, schrijft Jerusalem Post.

Soeverein

Als Zweden ‘Palestina’ inderdaad erkent, dan wordt Zweden het eerste grote West-Europese land dat daartoe overgaat. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bekrachtigde in 2012 dat ‘Palestina’ een soevereine staat is.

De Europese Unie en de meeste Europese landen inclusief Nederland hebben dat nog niet gedaan, maar partijen als D66 en PvdA zouden er geen problemen mee hebben als Nederland, net als Zweden, de Palestijnse staat zou erkennen, bleek zaterdag.

De VVD ziet echter niets in erkenning van ‘Palestina’, dus is het erg onwaarschijnlijk dat het kabinet de Zweden zal volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.