buitenland

Berichten over dood Jorge Zorreguieta gerectificeerd

Door Servaas van der Laan - 20 november 2014

Argentijnse media berichtten donderdagavond ten onrechte dat Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, in Argentinië was overleden aan de gevolgen van leukemie. Inmiddels zijn deze berichten gerectificeerd.

De dood werd donderdagavond gemeld door Argentijnse media.

Maar het ziekenhuis meldde dat Zorreguieta in stabiele toestand verkeert. Ook bronnen rond het Koninklijk Huis ontkenden het overlijden van Zorreguieta.

Een van de kranten die het overlijden meldden, La Nación, heeft het bericht inmiddels van de website gehaald en vervangen door een ander bericht. Daarin wordt tegengesproken dat Zorreguieta is overleden. De krant citeert de jongste dochter van Zorreguieta, Inés, en een arts van het ziekenhuis Fundaleu, waar hij eerder werd verpleegd. Zij zeggen dat Zorreguieta thuis is en in stabiele toestand verkeert.

Koningin Máxima was afgelopen weekend nog in Argentinië waar ze haar doodzieke vader bezocht in het ziekenhuis Fundaleu in Argentinië. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van leukemie.

Zondag vloog de koningin weer terug naar Nederland.

Controverse

De vader van Máxima was staatssecretaris van landbouw onder het militaire Videla-regime in Argentinië. Zorreguieta heeft altijd volgehouden niet op de hoogte te zijn geweest van de politieke executies tijdens dit bewind. Deze bewering werd meer dan eens in twijfel getrokken en er werd in Nederland zelfs aangifte gedaan tegen Zorreguieta.

Vanwege de controverse was vader Zorreguieta niet aanwezig bij het huwelijk van zijn dochter met de toenmalige prins Willem Alexander.

Linkse types

Mario Cadenas Madariaga, een oude vriend van Zorreguieta zei vorig jaar in een interview met de Volkskrant dat de ophef rond de vader van Máxima is ontstaan door de campagne van ‘linkse types’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.