buitenland

Bij een wilde eendensoort is ook de vogelgriep vastgesteld

Door Shari Deira - 22 november 2014

Voor het eerst is de vogelgriep ook bij een wilde eendensoort vastgesteld. Het gaat om de eendensoort de taling, in het noordoosten van Duitsland. De vogels hebben de zeer besmettelijke variatie H5N8.

De Duitse minister van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren Till Backhaus heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

De eenden leven op een plek ver buiten het ‘risicogebied’. Dat gebied was afgebakend in een straal van 50 kilometer rond de plaats van de recente uitbraak van vogelgriep in een kalkoenkwekerij bij Greifswald.

Virus

Ook in Nederland was er vandaag  weer veel te doen om het virus. In Barneveld worden achtduizend eenden preventief geruimd. Hoewel de dieren de vogelgriep niet hebben, is het bedrijf wel bezocht door een vrachtwagen die eerder bij het besmette bedrijf in Kamperveen was.

Barneveld ligt midden op de Veluwe en is het hart van de Nederlandse pluimveebranche. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Landbouw) wilde daarom geen enkel risico nemen.

Voorspoedig

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat aan RTL Nieuws weten dat het ruimen van vogels voorspoedig verloopt. ‘De gemeente Ter Aar heeft de noodverordening ingetrokken, het ruimen is daar klaar,’ zegt Benno Bruggink van de NVWA.

‘In Kamperveen is het besmette bedrijf geruimd, de eenden van het bedrijf ernaast zijn gedood en die zijn vanochtend weggehaald. Kippen van het derde bedrijf In Kamperveen, dat preventief wordt geruimd, worden vandaag gedood.’

Boeren van wie de dieren worden geruimd, krijgen daarvoor compensatie. ‘Dat doen we altijd in dit soort gevallen, we kopen die dieren op. Een boer krijgt 100 procent vergoeding voor gezonde dieren, 50 procent voor zieke dieren en 0 procent voor dode dieren.’

Uitbraak

Pluimveehouders zijn erg geschrokken van de nieuwe uitbraak van de vogelgriep, en vrezen voor een nieuwe massale epidemie zoals in 2003. Toen moest eenderde van de totale pluimveestapel worden geruimd.

‘Als de vogelgriep zich verder verspreidt naar de Veluwe is de schade niet te overzien,’ zei Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Maar daar is voorlopig nog geen sprake van.

Liefhebbers van kip en eieren hoeven dan ook niet bang te zijn dat die binnenkort niet meer te koop zijn. Het Centraal Bureau Levensmiddelen zegt dat de vogelgriep niet tot lege schappen heeft geleid. De winkels kunnen het vervoersverbod van 72 uur overbruggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.