buitenland

Bomaanval IS vanuit Turkije? Syrië wil scherpere grenscontrole

Door Elif Isitman - 29 november 2014

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag in de Syrische grensstad Kobani drie bomaanslagen gepleegd.

Mogelijk kwam de aanval vanuit Turkije: de terrorist die een bomauto liet ontploffen is schijnbaar met een bomauto vanuit Turkije naar Syrië gereden en zich vlakbij de grens laten opblazen.

Hierop volgden hevige gevechten tussen de terroristen en de Koerdische strijders. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een activistische organisatie die verslag doet van de gebeurtenissen in Kobani, kwamen bij deze gevechten zeker dertig mensen om het leven.

Explosies

Onder de doden zouden 22 terroristen van IS zijn en negen Koerdische strijders.

In dezelfde regio blies een terrorist zichzelf op met een bomgordelvest. In het zuiden van Kobani werd ook een bomauto tot ontploffing gebracht.

Vrijdag zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al Moualam dat luchtaanvallen van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten niet effectief zijn in het verzwakken van IS.

De internationale coalitie begon in september met de luchtaanvallen in Syrië en concentreert zich onder meer op IS-bolwerken in en rond de stad Kobani. Sinds afgelopen woensdag werden er twee luchtaanvallen uitgevoerd op IS in Kobani.

Grenscontroles

‘Alle aanwijzingen laten zien dat IS vandaag, twee maanden na het begin van de luchtaanvallen door de coalitie, niet zwakker is,’ zegt al-Moualam tegen een Libanees tv-station.

De minister is van mening dat het zou helpen als Turkije strengere grenscontroles zou invoeren, meldt Al Jazeera. ‘Anders zijn de acties vruchteloos in de eliminatie van IS.’ De 900 kilometer lange Syrisch-Turkse grens is de belangrijke aanvoerroute van jihadisten die naar Syrië komen om met IS mee te vechten.

Turkije riep eerder op om ‘no-fly zones’ in het noorden van Syrië in te stellen zodat Syrische vluchtelingen makkelijker gerepatrieerd kunnen worden. De Syrische overheid ziet hier echter geen heil in omdat dit het land mogelijk zou ‘splitsen’. Ook de NAVO-bondgenoten van Turkije worden niet warm van het idee van no-fly zones.

De Syrische regering is bereid om de Verenigde Staten te helpen in de strijd tegen IS, maar de Verenigde Staten willen onder geen beding in zee gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Chuck Hagel, de inmiddels opgestapte Amerikaanse minister van Defensie, liet eerder al weten dat gematigd verzet tegen Assad de sleutel tot een oplossing in Syrië is.

Al maandenlang vechten Koerdische strijders in Kobani tegen terroristen van IS. Tot nog toe is het beide partijen nog niet gelukt het stadje volledig in handen te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.