buitenland

Britse claim over halvering naheffing leidt tot flinke kritiek

Door Tom Reijner - 07 november 2014

Er zijn grote twijfels over het bereikte onderhandelingsresultaat van minister van Financiën George Osborne. Critici zeggen dat het Verenigd Koninkrijk gewoon het volle pond betaalt.

Osborne jubelde vrijdagmiddag op Twitter dat het Verenigd Koninkrijk maar de helft van de EU-naheffing hoeft te betalen. De bewindsman zou in Brussel hebben geregeld dat er ‘maar’ 850 miljoen pond (1,08 miljard euro) op de rekening van de Europese Commissie moet worden bijgeschreven.

Korting

Helemaal niets van waar, zeggen critici. De Britten draaien uiteindelijk toch op voor de eerder gepresenteerde 2, 1 miljard euro. Zijn Europese collega’s die bij de ministertop aanwezig waren, ontkennen dat de Britten een voor hen voordelige deal hebben gesloten.

Zo zegt de Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) dat de Britten gemakshalve de korting meerekenen die ze al elk jaar krijgen op hun jaarlijkse bijdrage, een korting die destijds was afgedwongen door de illustere premier Margaret Thatcher.

Nederland maakt de 642 miljoen euro gewoon over, maar hoeft dat, net als de Britten, niet voor de deadline van 1 december  te doen. De Commissie zegt bereid te zijn om een betalingsregeling te treffen.

Twijfels

Ook in Groot-Brittannië zelf zijn er twijfels over het onderhandelingsresultaat dat Osborne bij de Europese Commissie zei te hebben bereikt.

Britse critici zeggen tevens dat Osborne een rekentruc toepast met de gebruikelijke korting die de Britten al krijgen. De oppositionele Labour-partij spreekt van een ‘spin’ en zegt dat het ‘akkoord’ over de halvering een diplomatieke blunder van jewelste is. Op Twitter vragen mensen zich af of de Britse regering denkt dat de kiezer zo makkelijk voor de gek is te houden.

Grote druk

De Britse premier David Cameron meldde eerder dat hij de gang van zaken onacceptabel vindt en dat hij het bedrag niet zal overmaken. De Commissie dreigde op zijn beurt met een boete.

De premier en zijn Conservatieve regering staan onder grote druk want volgend jaar zijn er verkiezingen in zijn land en Europa is daarbij een belangrijk thema. De anti-EU-partij UKIP van Nigel Farage zou dan wel eens heel wat stemmen kunnen afsnoepen van het electoraat, dat bij de vorige verkiezingen op Camerons partij stemde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.