buitenland

Catalanen voor onafhankelijkheid: wat betekent dat?

Door Shari Deira - 10 november 2014

De inwoners van Catalonië hebben zich in een peiling massaal uitgesproken voor afscheiding van Spanje. Ruim 80 procent van de kiezers stemde voor afscheiding, maar schetst dit ook een reëel beeld?

Ruim 2,1 miljoen van de 5 miljoen stemgerechtigden heeft zondag zijn of haar stem uitgebracht. De regiopresident van Catalonië Artur Mas zei voorafgaand aan de peiling dat hij hoopte op zeker 1,5 miljoen ja-stemmers.

Onafhankelijk

De officieuze volksraadpleging is niet bindend, omdat het Constitutioneel Hof in Spanje een officieel referendum verbood. Het is dan ook maar de vraag of de uitslag een goed beeld schetst van de hoe de meeste Catalanen denken over onafhankelijkheid.

Organisaties die pleiten voor een onafhankelijk Catalonië hebben de afgelopen weken stevig campagne gevoerd en ja-stemmers opgeroepen om naar de stembus te komen. Dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen.

Analisten zeggen dat de volksraadpleging slechts geldt als graadmeter voor de kracht van de onafhankelijkheidsbeweging. Uit opiniepeilingen bleek eerder dat ongeveer de helft van Catalanen voor afscheiding is. Nee-stemmers zouden dus vooral zijn thuisgebleven.

Vrijwilligers

De peiling is een doorn in het oog van de nationale regering in Madrid. Deze besloot om de peiling door te laten gaan, als de regering van de regio zich niet zou bemoeien met de organisatie. Mas deed daarom een beroep op vrijwilligers om de peiling te organiseren. Ruim 40.000 Catalanen meldden zich om te helpen de stembusgang in goede banen te leiden.

Ook al is de uitslag niet bindend, onder de voorstanders van een onafhankelijk Catalonië heerst momenteel een gevoel van overwinning. Zij zien de uitslag als een stok achter de deur voor de nationale regering om een echt referendum toe te laten.

Het lijkt er niet op dat dat gaat gebeuren. ‘Zolang ik premier ben, blijft de grondwet ongewijzigd. Niemand breekt met de Spaanse eenheid,’ zegt de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Catalanen die voor afscheiding zijn, hebben het gevoel dat zij als rijkste regio van Spanje niet serieus worden genomen door de regering in Madrid. Bovendien heeft de regio een sterke, eeuwenoude culturele identiteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.