buitenland

Corrupte Iraakse legerleiding vormt probleem in strijd tegen IS

Door Elif Isitman - 24 november 2014

Het Iraakse leger wordt geteisterd door corruptie. Militairen verkopen wapens op de zwarte markt en niet-bestaande militairen staan op de loonlijst van het leger.

Dit zeiden Iraakse legerleiders en parlementariërs tegen The New York Times. Amerikaanse ambtenaren deden hier eerder ook al een boekje over open. De corruptie binnen het leger schijnt een probleem te vormen in de gewapende strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Mede door de corruptie binnen het leger was Irak niet goed voorbereid op de snelle opkomst van IS, ondanks de 25 miljard dollar die Amerika aan training en wapenuitrusting aan het leger verschafte. Terroristen van IS wisten onlangs via de zwarte markt en dankzij overwinningen op het Iraakse leger de hand te leggen op geavanceerde wapens.

Spooksoldaten

Iraakse parlementariërs gaven aan dat er ‘spooksoldaten’ op de loonlijst van het leger staan: niet-bestaande militairen wiens salaris direct door corrupte officieren wordt opgestreken. Ook klaagden soldaten dat ze niet goed worden bewapend omdat hun commandanten vaak een deel van de wapens doorverkochten op de zwarte markt.

‘Als elke soldaat 100 kogels zou moeten krijgen, krijgen ze er maar 50. De officier neemt de overige 50 kogels en verkoopt ze door,’ zei kolonel Obeidi van het leger tegen de Amerikaanse krant.

Wantrouwen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil in 2015 voor ongeveer 1,3 miljard euro aan wapens leveren aan het Iraakse leger. Daarnaast wil het ministerie 24,1 miljard dollar besteden aan wapens voor lokale stammen.

Soennitische stammen in Irak dringen er uit wantrouwen naar het overheersend sjiitische leger op aan dat Amerika hen direct van wapens voorziet. De Iraakse regering is er fel op tegen dat de stammen wapens krijgen, omdat dat sektarische conflicten zou aanwakkeren en de Iraakse autonomie ondermijnt.

Amerikaanse veteranen adviseren het leger om nauwer met het Iraakse leger samen te werken, om zo corruptie terug te dringen. Het is echter niet duidelijk hoeveel extra troepen daarvoor nodig zouden zijn. De Amerikaanse president Obama heeft onlangs al toestemming gegeven het aantal Amerikaanse troepen in Irak te verdubbelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.