buitenland

Democraten verliezen, maar er is een sprankje hoop voor Obama

Door Rik Kuethe - 05 november 2014

Dat de Republikeinen de verkiezingen hebben gewonnen, is in lijn der verwachting. President Obama krijgt het zwaar, maar het is denkbaar dat Republikeinen hem niet alleen maar zullen tegenwerken.

Wat vele Amerikanen hadden gevreesd en nog meer Amerikanen hadden gehoopt, is geschied. De Republikeinen hebben bij de tussentijdse verkiezingen een ruime zege behaald.

Niet alleen vormen zij nu in beide kamers van het Congres de meerderheid, maar ook de meeste van de vijftig gouverneursposten zijn in hun handen.

Reus

Dit betekent dat de Democratische president Barack Obama voor de laatste twee jaar van zijn presidentschap zoals de reus bij Guliver met tientallen touwtjes gebonden zal zijn.

Het is eerder gebeurd dat een president moest opboksen tegen een Congres dat helemaal in handen was van de ‘tegenpartij’. Maar in die tijd had je altijd wel een aantal Republikeinen dat meestemde met de Democraten en omgekeerd, zodat het wetgevingsproces niet per se tot stilstand hoefde te komen.

Obama

Anno 2014 zijn de verhoudingen echter extreem gepolariseerd en wordt er op Capitol Hill veel meer langs strakke partijlijnen gedacht en gestemd, die trend zal zich in het nieuwe Congres alleen maar sterker worden.

President Obama mag dan impopulair zijn, het Congres is dat in nog sterkere mate. Daarin schuilt nog een sprankje hoop voor Obama. Het is denkbaar dat de Republikeinen in 2016 bij de volgende presidentsverkiezingen niet te boek willen staan als een  verbeten demolitie-team dat alles opblaast maar niets opbouwt.

Zeker nu ze met de geduchte kandidatuur van Hillary Clinton voor het presidentschap moeten rekenen.

Immigratie

Omdat de ‘Hispanic vote’ voor beide partijen van groot belang is, blijft het goed voorstelbaar dat zij tot overeenstemming komen over nieuwe spelregels voor de immigratie; een poging die eerder op het nippertje stukliep op een rots van onwil van Republikeinse hardliners.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.