buitenland

Erdogan snauwt naar roker, wil cartoon uit Duits schoolboek

Door Tom Reijner - 03 november 2014

De Turkse regering wil dat een voor Erdogan ‘beledigende’ cartoon uit een Duits schoolboek wordt geschrapt. En de Turkse president gaf een rokende man in Istanbul een fikse uitbrander.

De Duitse ambassadeur in Turkije, Eberhard Pohl, moet op het matje komen van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarom? Vanwege een cartoon in een schoolboek in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

De tekening zou namelijk beledigend zijn voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Turkse gemeenschap in Duitsland, schrijft de Engelstalige editie van Hürriyet maandag.

Hondenhok

Het ministerie in Ankara noemt de cartoon ‘lasterlijk’ en ‘onacceptabel’. Volgens de Turkse autoriteiten suggereert de cartoon dat ‘de Turken problemen zouden ervaren met hun integratie in Duitsland’.

Dit soort spotprenten horen niet thuis in een democratie, vindt het ministerie, die de cartoon verder omschrijft als een ‘weerspiegeling van toegenomen racisme en xenofobie’. De spotprent werd voor het eerst afgedrukt in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung in november 2011 en toont een hondenhok met de naam ‘Erdogan’.

Leugens

Vandaag trok Erdogan weer eens ouderwets van leer tegen de internationale media, die hij beschuldigt van het voeren van een ‘psychologische oorlog’ tegen hem en zijn land. Hij verwijt dat een aantal internationale dagbladen leugens verspreidt, over onder meer de mate van persvrijheid en de houding van de Turkse regering in de Syrische burgeroorlog en de bestrijding van Islamitische Staat.

De president voer ook uit tegen hen die claimen dat er meer dan honderd journalisten in de cel vastzitten. ‘Er zitten maar zeven journalisten in de gevangenis,’ zei Erdogan, die daarmee de stevige kritiek van internationale journalistieke organisaties probeerde te pareren, die hem, naar eigen zeggen, onlangs zouden hebben bezocht.

Rokende man

Dat de leider van de Turkse republiek – die binnenkort verhuist naar zijn gigantische ‘Witte Paleis‘  in Ankara – zich werkelijk overal tegenaan bemoeit, bleek zondag nog maar eens.

Een rokende bezoeker van een café in Istanbul, waar Erdogan net langstrok met zijn gevolg, kreeg een fikse uitbrander van de islamistische president.

Hij riep naar de man, die op de tweede verdieping een sigaret had opgestoken, dat hij daar ogenblikkelijk mee moest stoppen. ‘Daar staat een straf op!’ riep Erdogan. ‘Dat weet ik,’ zei de rokende man. ‘Je weet het, maar toch doe je het? Waar is het gemeentelijke toezicht?’

Toen de burgemeester van Istanbul, Kadir Topbaş, voorzichtig opperde dat de man zou kunnen beloven dat hij het nooit meer zou doen, werd Erdogan nóg bozer. ‘Beloven?! Deze man gedraagt zich ongelofelijk grof. Hij zit daar maar gewoon en blijft roken, ondanks dat de president tegen hem zegt dat hij het niet moet doen.’

Maar volgens een lid van de oppositie, die naast de betreffende roker stond, ging het de president helemaal niet om de verboden sigaret. Nee, Erdogan zou vooral furieus zijn geweest, omdat de twee hem niet hadden toegezwaaid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.