buitenland

FIFA: corruptie tiert welig maar niet bij WK-bid Qatar en Rusland

Door Servaas van der Laan - 13 november 2014

Ja, er waren illegale betalingen, bedreigingen en andere vormen van omkoping binnen de FIFA, maar die raakten toevallig niet de WK-bids van Rusland en Qatar. Die wonderlijke conclusie staat in het FIFA-onderzoeksrapport over mogelijke misstanden bij de WK-aanstellingen.

Het is bijna bewonderenswaardig hoe de leden van de ethische commissie van de FIFA de vele frauduleuze praktijken binnen en rond het orgaan afschuiven op andere zaken dan de WK-aanstelling van Rusland en Qatar.

Corruptie

Wie (de samenvatting van) het donderdag gepresenteerde rapport doorbladert, komt tot de niet verbazingwekkende conclusie dat corruptie bij de FIFA hoort als Zwarte Piet bij Sinterklaas.

Maar op de een of andere manier raken de frauduleuze praktijken de WK-bids van Qatar en Rusland niet. En daar was het door de FIFA ingestelde onderzoek nou juist om te doen. De Britse krant The Sunday Times publiceerde afgelopen voorjaar een uitgebreide verzameling van gelekte berichten waaruit geheime betalingen naar voren kwamen die zouden zijn gedaan om FIFA-officials te verleiden voor Qatar te stemmen bij de WK-toewijzing van 2022.

Niet voor WK-bid

Die geheime betalingen waren er wel, geeft de FIFA toe. De voormalige FIFA-bestuurder en Qatarees Mohamed Bin Hammam heeft meerdere illegale betalingen gedaan in de periode voorafgaand aan de WK-toewijzing. Zo maakte hij 1,5 miljoen euro over naar de toenmalige FIFA-bestuurder en directeur van de Centraal Amerikaanse en Caribische Voetbalorganisatie (CONCACAF), Jack Warner (Trinidad & Tobago). Ook zijn collega uit Tahiti (ja daar zijn blijkbaar voetbalvelden),Reynald Temarii, kon rekenen op een leuke verrassing uit zonnig Qatar.

Maar, zo stelt de ethische commissie van de FIFA, deze bedragen waren niet bedoeld om voetbalbestuurders op tropische eilandjes te verleiden tot een stem op Qatar. Bin Hammam zou de zongebruinde voetbalbobo’s hebben geprobeerd over te halen om op zijn persoon te stemmen bij de presidentsverkiezingen van de FIFA in juni 2011. Zonnekoning Sepp Blatter voelde er weinig voor om zijn plekje op te geven. Bin Hammam werd gesnapt en voor het leven geschorst.

Rusland

Ook bij het bid van Rusland voor het WK van 2018 kon de ethische commissie geen onrechtmatigheden ontdekken, maar dat is ook lastig als alle relevante documenten kwijt lijken te zijn. De Russen zeggen de computers die zijn gebruikt in bruikleen te hebben gehad. Ze zijn teruggegeven aan de eigenaar die ze vervolgens heeft vernietigd.

Gek genoeg krijgt Engeland, dat het bid verloor van Rusland, er flink van langs. Zo sponsorde de Britse voetbalbond een diner om, daar is hij weer, Jack Warner te verleiden tot een stem voor Engeland. De Engelse voetbalbond reageert furieus en accepteert niet dat FIFA de zwartepiet juist aan de Engelsen toeschuift terwijl zij overal transparant over zijn geweest.

Geheim

De discussie rond het rapport wordt nog vermakelijker nu hoofdonderzoeker Michael Garcia het niet eens blijkt te zijn met de 42-pagina’s tellende samenvatting die er van zijn rapport is gemaakt. Volgens de Amerikaanse oud-officier van justitie zijn er in de samenvatting ‘verkeerde conclusies getrokken’. Controleren kunnen we dat niet, want het originele rapport is geheim.

KNVB-directeur Bert van Oostveen eist daarom dat het hele rapport openbaar wordt gemaakt. Nederland hoeft de volledige inhoud dan ook niet te vrezen. Uit de samenvatting blijkt dat Nederland en België het enige brave jongetje van de klas waren en alles keurig volgens de regels hebben gespeeld. Het WK ging dan ook niet naar Nederland en België.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.