buitenland

Gaan de Amerikanen van strategie veranderen in Syrië?

Door Tom Reijner - 04 november 2014

Washington zou op dit moment bekijken of de militaire campagne boven Syrië verder wordt uitgebreid. Mogelijk wordt ook Jabhat al-Nusra een doelwit van Amerikaanse bommenwerpers.

Dat schrijft The Washington Post. President Barack Obama zou op dit moment nog geen voorstander zijn van een uitbreiding van de luchtaanvallen.

Grensovergang

Maar de regering in Washington maakt zich wel degelijk ernstige zorgen over de laatste ontwikkelingen. Naast Islamitische Staat (IS), die nog altijd geen beslissende slag is toegebracht bij Kobani, stoomt ook Jabhat al-Nusra op in Syrië. Die radicaalislamitische beweging heeft banden met Al-Qa’ida.

Extremisten lieten maandag weten niet ver van de Bab al-Hawa-grensovergang te staan bij de Turkse grens in het noordwesten van het Arabische land. Mochten zij die grensovergang in handen krijgen, zou dat een groot probleem zijn voor de Amerikanen.

Bab al-Hawa is een van de openingen waardoor het Vrije Syrische Leger onder meer wapens en andere steun krijgt. Het Vrije Syrische Leger wordt gezien als een ‘gematigde’ rebellengroep die het opneemt tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar wie er precies deel uitmaken van dit ‘leger’, is niet helemaal duidelijk.

Zwak

Tot dusver richtten de luchtaanvallen van de Amerikanen en vrienden zich hoofdzakelijk tegen IS. Maar de afgelopen tijd is ook Jabhat al-Nusra bezig aan een opmars. Dit weekeinde lanceerden de extremisten een aanval op rebellen van het Vrije Syrische Leger. Daarbij verloren de ‘gematigden’ fors terrein in Idlib, een provincie die zij eerst stevig in handen hadden.

Bovendien maakte Jabhat al-Nusra verschillende geavanceerde wapens buit, waaronder Amerikaanse raketlanceerinstallaties, schrijft The Telegraph.

Het Vrije Syrische Leger moet er, volgens de Amerikaanse strategie, juist voor zorgen dat IS wordt teruggedrongen, maar is door de laatste aanvallen ernstig verzwakt. Volgens de Britse krant is Obama’s strategie in Syrië nu al volledig mislukt

De klinkende overwinning van Jabhat al-Nusra toont vooral dat de ‘gematigde’ rebellen zwakker zijn dan dat we eerst wilden geloven, ondanks toegenomen steun van het Westen, zegt Charles Lister, een onderzoeker aan het Brookings Doha Center tegen Washington Post. Het is helder dat de radicalen aan de winnende hand zijn in het noorden van Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.