buitenland

Gazanen juichend de straat op na aanval, rellen in Jeruzalem

Door Tom Reijner - 18 november 2014

Israël probeert familieleden van de terreurverdachten op te pakken, maar wordt daarbij tegengehouden door Palestijnen. En in Gaza delen mensen snoepjes uit om de bloedige aanslag ‘te vieren’.

Enkele uren na de bloedige aanval op biddende Joden in de Kehilat Yaakov-synagoge in Jeruzalem – waarbij zeker vier doden vielen – probeert de Israëlische politie familieleden van Palestijnse terroristen op te pakken.

Maar de actie verloopt allerminst vlekkeloos. Palestijnen uit de overwegend Arabische wijk Djabal al-Mukaber doen een poging om de veiligheidstroepen tegen te houden en zijn rellend de straat opgegaan, schrijft The Jerusalem Post.

Politieagenten zijn er al wel in geslaagd om zeker negen Palestijnen uit de opstandige wijk in de kraag te vatten. Een aantal van hen heeft inderdaad banden met de aanvallers, zegt een Israëlische politiewoordvoerder.

Militante groep

De Israëlische radio meldt op basis van Palestijnse media dat de twee daders (22 en 27 jaar) neven zijn van elkaar, genaamd Ghassan en Udai Abu Jamal.

Zij zouden leden zijn van een kleine militante groepering. De terroristen, die werden doodgeschoten voor de deur van de synagoge, riepen voordat zij het Joodse gebedshuis betraden ‘Allah is groot’, meldt The Daily Mail. Daarop schoten de indringers om zich heen en staken met messen in op de biddende mensen.

Drie van de vier dodelijke slachtoffers hebben, naast de Israëlische nationaliteit, ook een Amerikaans paspoort. Een van de gedode mannen was Avraham Shmuel Goldberg (68), een rabbijn uit het Verenigd Koninkrijk die volgens de Britse krant regelmatig een bezoek bracht aan de synagoge.

Snoepjes

Hamas reageerde opgetogen op het bloedbad. De terreurbeweging sprak van een ‘heroïsche daad’ en zei dat dit een wraakactie was voor de dood van een Palestijnse buschauffeur. Hij werd maandag opgehangen gevonden in zijn voertuig. Volgens Hamas werd hij vermoord door Joodse kolonisten, maar daarvan is nog geen enkel bewijs.

De Israëlische autoriteiten doen nog altijd onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Vooralsnog wordt uitgegaan van zelfmoord. De terreurbeweging roept op tot meer aanslagen. In Gaza, het stukje Palestijnse land aan de Middellandse Zee, gingen juichende inwoners de straat op, weet The Jerusalem Post. In Rafah zouden feestvierders snoepjes hebben uitgedeeld.

Ook verspreidden zij posters van de vermoedelijke daders, om hen ‘te eren’ met het brute geweld. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn kabinet bij elkaar geroepen om zich te beraden op vergeldingsmaatregelen: die zullen stevig zijn, zei hij eerder vandaag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.