buitenland

Geheime diensten: geen bewijs voor aanslag op Koenders

Door Servaas van der Laan - 24 november 2014

De Nederlandse veiligheidsdiensten hebben geen redenen om aan te nemen dat de Nederlandse delegatie onder leiding van minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken doelwit is geweest van een aanslag in Oekraïne. Het zogenaamde bewijsmateriaal van Oekraïense collega’s overtuigt niet.

Dat meldt RTL Nieuws maandag.

Aanslag

De Oekraïense geheime dienst SBU liet vorige week op een persconferentie weten een aanslag op de Nederlandse delegatie van Koenders in Charkov op 8 november te hebben voorkomen.

Ondanks dat er een ‘getuige’ aan het woord kwam die zei te zijn gestuurd door de Russen, leek het direct al om oorlogspropaganda te gaan in de richting van Rusland. En die sterke vermoedens lijken nu te worden bevestigd door de Nederlandse diensten die geen enkele aanwijzingen hebben gehad voor een aanslag op Koenders.

Propaganda

Het is niet de eerste keer dat Oekraïense autoriteiten valse berichten verspreiden over de mogelijk kwalijke rol van Rusland bij het neerhalen van de Malaysia Boeing vlucht MH17 op 17 juli dit jaar. Zo werd direct na de ramp beweerd dat de Russen een Buk-raketsysteem zouden hebben geleverd aan de pro-Russische separatisten. Met dit systeem zou vlucht MH17 zijn neergehaald.

Hetzelfde spelletje wordt overigens in Rusland gespeeld waar er satellietfoto’s werden vrijgegeven waarop een Oekraïense jager te zien is vlakbij de verongelukte Boeing. Dit zou volgens Moskou het bewijs zijn dat het vliegtuig door het Oekraïense leger zou zijn neergeschoten.

Wrakstukken

Intussen zijn de wrakstukken van de Boeing van Charkov onder weg naar Nederland.  Het is nog onduidelijk hoe de wrakstukken uiteindelijk in Nederland terecht zullen komen.

Volgens de plaatselijke gouverneur verloopt het transport via de weg, maar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid kan dit nog niet bevestigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.