buitenland

Het ‘duivelspact’ tussen IS en jihadgroep Egypte: vier vragen

Door Tom Reijner - 12 november 2014

Ze noemen zichzelf de ‘aanhangers van Jeruzalem’ en zijn vooral actief in de uitgestrekte Egyptische Sinaï-woestijn: Ansar Bait al-Maqdis. De jihadgroep zou zich begin deze week via een audioboodschap hebben aangesloten bij Islamitische Staat (IS).

Dat schrijven verschillende media, waaronder The Washington Times.

Met de actie kent ook de belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten een IS-afdeling. Hoewel het nieuwe, duivelse partnerschap nog niet officieel is bevestigd door onafhankelijke bronnen, geldt de verdere toenadering tot IS als extreem gevaarlijk.

Wat was de boodschap van  Ansar Bait al-Maqdis?

De groepering heeft trouw gezworen aan Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfverklaarde kalief van het veroverde gebied in Syrië en Irak. Een onbekende spreker zei dat de Egyptische beweging zich alsnog aan IS heeft gecommitteerd, ‘waarvan de uitkomst te vergelijken is met een nieuwe dag waarbij de vlag van monotheïsme wordt gehesen’.

Terloops krijgen ‘de Joden en hun bondgenoten’ de schuld van het ‘lijden’ van moslims. Overigens werd een eerdere, soortgelijke boodschap begin deze maand nog ontkend door Ansar Bait al-Maqdis.

Waar heeft de Egyptische terreurgroep op zijn geweten?

Iedereen weet waar de nieuwe bondgenoot IS toe in staat is: het uitvoeren van massa-executies onder Iraakse en Syrische soldaten, maar ook onder onschuldige burgers die toevallig een ander geloof aanhangen.

Met het verbond bestaat het gevaar dat ook Ansar Beit al-Maqdis hiertoe overgaat. De beweging heeft in de zomer al een paar onthoofdingen uitgevoerd – naar voorbeeld van IS.

Vier mannen zouden het slachtoffer zijn geworden van ‘spionage voor de Israëlische geheime dienst Mossad’, bleek uit een executievideo die op sociale media werd verspreid. Ook zit de beweging achter een aantal aanslagen in de Sinaï-woestijn. Honderden regeringssoldaten en politieagenten zijn gedood.

Hoe gevaarlijk is de ontwikkeling Egypte en president al-Sisi?

De afgelopen tijd heeft Ansar Bait al-Maqdis flink aan kracht gewonnen en wist het, volgens The New York Times, ervaren vechtjassen aan zich te binden. Het is heel goed mogelijk dat er nu vanuit het ‘kalifaat’ wapens, geld en rekruten naar Egypte stromen. Die kunnen dan worden ingezet om het ‘ongelovige’ regime van president Abdel Fattah al-Sisi te bestrijden.

Dat wordt gehaat door de terroristen, aangezien het de stoottroepen van Sisi waren die Moslimbroederpresident Mohamed Morsi op een zijspoor zetten. Egypte is bovendien de economische klap die het kreeg van de ‘Arabische lente’ nog niet te boven en moet het toch vooral hebben van de toeristische sector.

Mocht Ansar Bait al-Maqdis erin slagen om nog meer aanslagen uit te voeren en andere gruwelijke dingen te doen, kunnen de westerse toeristen wel eens wegblijven – terwijl die stroom nu net weer een beetje op gang is gekomen.

Wat is de reactie hierop vanuit Caïro?

Het leger – een enorme machtsfactor in Egypte – probeert er alles aan te doen om de terroristen te verdrijven. De regering heeft aangekondigd met een uitgebreide anti-terreuroperatie te komen, nadat niet ver van de grens met Israël eind oktober tientallen veiligheidsagenten om het leven kwamen bij een aanval op checkpoint – opgeëist door Ansar Bait al-Maqdis.

Maar ook buiten de landsgrenzen wordt hard opgetreden tegen het radicaalislamitische gevaar. Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit willen de handen ineenslaan om het moslimextremisme in Libië aan te pakken.

De Egyptenaren zijn erg bang dat het moslimfundamentalisme zich daar langs de moeilijk controleerbare lange grens met Libië groepeert én overslaat naar Egypte zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.