buitenland

Hongarije onderschept Nederlands meisje: op weg naar IS?

Door Tom Reijner - 05 november 2014

De Hongaarse autoriteiten hebben vorige week een 16-jarig meisje aangehouden dat van plan was om naar Syrië af te reizen. Vermoedelijk wilde zij zich aansluiten bij Islamitische Staat (IS).

Dat meldt persbureau AFP op basis van berichten van de Hongaarse terreureenheid TEK. Die had redenen om aan te nemen dat het meisje van plan was om terroristische aanslagen te gaan plegen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot dusver nog niet op de zaak willen reageren.

Trein

Het Nederlands-Marokkaanse meisje is dinsdag overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. Ze wilde de trein nemen van Boedapest naar Belgrado, de hoofdstad van Servië, maar werd tegengehouden toen ze valse papieren bij zich bleek te hebben.

De puber zou via sociale media voortdurend in contact hebben gestaan met jihadronselaars. Deze extremisten probeerden islamitische jongeren te rekruteren voor de jihad. Volgens de Hongaarse veiligheidsdienst is het Oost-Europese land een van de doorgangsroutes voor jihadisten die op weg zijn naar het Midden-Oosten.

Onzinnige vragen

Er vertrekken wel vaker geradicaliseerde kinderen vanuit Nederland naar Syrië en Irak. In september werd bekend dat de 15-jarige scholier Abdulrahman Al Shamri uit Gouda na de zomervakantie niet meer op school verscheen.

Toen zijn vrienden zich afvroegen waar hij was, bevestigde de leerling van 5-havo op Facebook dat hij in Syrië was, maar dat hij verder niet van plan was om onzinnige vragen te beantwoorden.

Ondanks zijn jonge leeftijd zou de van oorsprong Iraakse jongen al geruime tijd actief op zoek naar een ‘concrete invulling’ van zijn geloof. Zijn ouders zijn naar Turkije afgereisd om te proberen hun zoon terug te halen. ‘Mijn zoon is vijftien jaar, hij heeft mijn opvoeding nodig,’ zei de moeder tegen het AD.

In juli werd een meisje uit Hilversum in Duitsland in de kraag gevat, terwijl zij op weg was naar Syrië. Ze zou een zogenoemde jihadbruid zijn, een meisje dat van plan is te gaan trouwen met een jihadstrijder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.