buitenland

In beeld: Berlijn staat stil bij val van de Muur

Door Shari Deira - 09 november 2014

Het is zondag precies 25 jaar geleden dat de Muur viel in Berlijn. In de Duitse hoofdstad wordt op diverse plekken stilgestaan bij dit historische moment.

Bondskanselier Angela Merkel was bij een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Muur, bij een monument in Bernauer Strasse.

Bouw

Samen met andere prominenten stak Merkel rozen tussen de stenen van de voormalige barrière. De straat staat symbool voor de opdeling van Berlijn. Na de bouw van de Muur in 1961 hoorde het ene deel bij het oosten, en het andere deel bij het westen van Berlijn.

In de loop van de dag zijn er nog meer herdenkingen in de stad. Zo wordt bij de Brandenburgse Poort het ‘burgerfeest’ van de regering gevierd.

Westen

In aanloop naar de herdenking van de val van de Muur haalde ex-Sovjet-leider Michail Gorbatsjov flink uit naar het Westen. Dat zou na het eind van de Koude Oorlog flink wat afspraken hebben geschonden. Gorbatsjov is zondag een van de eregasten in Berlijn.

Als voorbeelden noemde hij de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, de opdeling van Joegoslavië, de Kosovo-oorlog en de eenzijdige erkenning van de Servische provincie als onafhankelijke staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.