buitenland

Is de kou tussen Turkije en Nederland nu echt uit de lucht?

Door Tom Reijner - 28 november 2014

Het ‘constructieve’ telefoongesprek tussen minister Bert Koenders en zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu heeft niets veranderd in de kritiek op de Nederlandse staat. Daarmee is de kou nog altijd niet uit de lucht.

Dat zou de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag hebben gezegd.

Inmenging

Die verklaring staat haaks op wat Koenders eerder op vrijdag vertelde. Vlak na de wekelijkse ministerraad liet de PvdA-minister van Buitenlandse Zaken nog doorschemeren dat de kou feitelijk uit de lucht is.

Hij heeft de Turken laten weten dat ons land niet zit te wachten op inmenging in het ‘democratisch integratiedebat’ in Nederland. Koenders liet woensdagavond na een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot al weten dat Turkije niet boos is, maar bezorgd over de behandeling van Turken in Nederland.

Çavuşoğlu heeft volgens Koenders gezegd dat Turkije geen kritiek heeft op de Nederlandse overheid of politiek, maar dat er wel zorgen zijn over een aantal uitingen in de Nederlandse samenleving. Ook voor oppositiepartij CDA is de kous nog niet af. Kamerlid Pieter Omtzigt vindt de brief die Koenders aan de Tweede Kamer stuurde ‘leeg’.

Volgens hem lijkt het erop ‘dat we nog niet een kwart horen van wat er zich werkelijk heeft afgespeeld. Ik zie het woord website niet, het woord excuses niet, het woord verklaren niet. Een heel bijzondere brief.’

Agressief

Ook op donderdag meldde het ministerie in Ankara al dat Turkije geen enkel woord terugneemt van wat er is gezegd over het ‘racistische en agressieve‘ beleid van Nederland richting de Turkse gemeenschap.

Premier Mark Rutte (VVD) toonde zich vandaag content met de woorden van de Turken. Excuses zijn volgens hem niet nodig, omdat Turkije heeft gezegd dat de verklaring over racisme in Nederland niet bedoeld was voor de Nederlandse overheid.

Geen punt

Overigens staat de verklaring, die zoveel ophef veroorzaakte, nog altijd op de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Koenders heeft zijn Turkse ambtgenoot niet gevraagd die verklaring eraf te halen.

Ook Rutte maakt daar niet zo’n punt van. ‘Die verklaring interesseert me niks. Het gaat mij erom dat er een suggestie lag alsof Turkije zich bemoeit met het Nederlandse beleid en die is nu weg,’ aldus de premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.