buitenland

Israëliërs nemen blunder CNN op de hak na aanval synagoge

Door Tom Reijner - 19 november 2014

Gebruikers van sociale media reageren creatief op een opzichtige fout van CNN dinsdag, tijdens de berichtgeving van de dodelijke Palestijnse aanval op een synagoge in Jeruzalem.

Tijdens ee reportage verscheen het volgende bericht in beeld: ‘Dodelijke aanslag op moskee Jeruzalem.’ Ook verscheen in de nieuwsfeed enige tijd het bericht dat er ‘vier Israëliërs en twee Palestijnen’ dood waren, waarbij CNN naliet te vermelden dat de twee omgekomen mannen Palestijnse terroristen waren, schrijft The Jerusalem Post.

Zij drongen even daarvoor met messen, bijlen en een geweer het Joodse gebedshuis binnen. Ghassan en Udai Abu Jamal werden voor de stoep van de synagoge uitgeschakeld door Israëlische veiligheidsagenten.

Vergissing

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft inmiddels excuses aangeboden voor de blunder. ‘Uit onze berichten werd niet meteen duidelijk dat de twee Palestijnen die omkwamen de aanvallers waren. We betreuren de vergissing,’ aldus de tv-zender, die bijna overal in de wereld kan worden bekeken.

Een ander voorbeeld van de ongewenste vermenging van daders en slachtoffers was een kop in de Franse krant Le Monde. Daarin stond dat er zes mensen waren vermoord in de Israëlische hoofdstad.

The Guardian zou in de introductie van een artikel over het bloedblad het woord ‘Palestijnen’ helemaal weg hebben gelaten.

De Britse krant sprak enkel over twee mannen die bewapend met messen, bijlen en een geweer een aantal Israëliërs had gedood, weet Jerusalem Post.

De fouten deed het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe besluiten om richtlijnen te versturen aan diplomaten in het buitenland: let erop dat media de zaken juist weergeven, en zo niet, wijs hen daar dan op.

Enkele creaties op Facebook:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.