buitenland

‘Keizer’ Obama jaagt Republikeinen op de kast met migrantenplan

Door Tom Reijner - 20 november 2014

De Amerikaanse president wil dat miljoenen immigranten in zijn land een legale status krijgen. Om dat plan door te voeren, gebruikt hij zijn presidentiële bevoegdheid. Dat zorgt voor grote boosheid bij de Republikeinen.

Miljoenen illegale immigranten in de Verenigde Staten kunnen in de nabije toekomst rekenen op een legale status, waardoor zij niet meer kunnen worden gedeporteerd naar vooral Latijns-Amerikaanse landen. Sommige immigranten uit bijvoorbeeld Mexico werken al decennia in Amerika – illegaal, dus zonder verblijfsvergunning, verzekeringen en een rijbewijs.

Ziekenhuisbezoek

President Barack Obama wil dat nu gaan veranderen. Hij vindt dat er al veel te lang is getreuzeld om iets aan de, in zijn optiek, uitzichtloze situatie voor de ongeveer vier miljoen illegalen in het land, te doen.

Zij krijgen een tijdelijke beschermde status, het aantal visa voor technisch gekwalificeerde arbeiders wordt uitgebreid, maar tegelijkertijd komt er ook meer geld vrij om de grenscontroles aan te scherpen. Overigens zijn er, ook als de immigranten mogen blijven in Amerika, beperkingen: er is niet een immigrant die subsidie krijgt van de overheid voor een ziekenhuisbezoek, schrijft The New York Times.

Met die beperking wil Obama vermoedelijk de Republikeinen niet tegen de haren instrijken. Voorstanders van de wet zeggen desalniettemin dat immigranten door de maatregelen van het Witte Huis beter zullen integreren in de Amerikaanse samenleving.

Veto

De president maakt gebruik van een zogeheten presidentieel decreet (executive order) om zijn immigratieplan erdoor te drukken, zonder dat een volksvertegenwoordiger er iets aan kan doen. In eerste aanleg althans – later kan het Congres zelf wetten indienen om het plan van Obama aan te passen.

Maar dan doemt er een volgend probleem op: het Witte Huis kan die wetten ook weer vetoën. Donderdagavond licht Obama zijn plannen toe en hij nodigt verschillende prominente Congres- en Senaatleden uit voor een diner in het Witte Huis, zodat hij tekst en uitleg kan geven over zijn omstreden plan.

Monarch

Dat is hard nodig. De Republikeinse partij maakt zich erg boos over de nieuwste actie van de president. Zo zegt senator Jeff Sessions dat Obama zich laat zien als een ware ‘monarch’. Ook de Republikeinse leider John Boehner is erg boos.

Hij spreekt over ‘keizer Obama’ die de beslissing op eigen houtje neemt en geen enkele rekening houdt met de uitkomst van de Congresverkiezingen – waarbij de Republikeinen een overtuigende overwinning behaalden op de Democraten.

Volgens Congreslid Michele Bachmann dient Obama’s plan maar een doel: zoveel mogelijk ‘analfabete’ kiezers werven voor de presidentsverkiezingen in 2016 – waar Obama niet meer aan mee mag doen, maar Hillary Clinton wellicht hoge ogen gaat gooien.

‘De maatschappelijke kosten worden verhaald op de Amerikaanse belastingbetaler,’ zegt Bachmann. ‘Miljoenen niet-gekwalificeerde analfabete buitenlanders komen naar de Verenigde Staten – en zij zijn niet eens de Engelse taal machtig,’ vertelde de Republikeinse aan verslaggevers in het Capitool. De opstelling van de Democratische president zal de samenwerking met de Republikeinen de komende tijd waarschijnlijk niet ten goede komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.