buitenland

Kiezen Moldaviërs vandaag voor Europa of voor Rusland?

Door Servaas van der Laan - 30 november 2014

Moldavië gaat zondag naar de stembus. Kiezen de inwoners van het voormalige Sovjet-staatje voor Europa of keren ze terug naar de oude patroon Rusland.

Zowel in Moskou als in Brussel wordt zondag met grote interesse gekeken naar de verkiezingsstrijd in het kleine buurlandje van Roemenië aan de ene kant en Oekraïne aan de andere.

Nek-aan-nek

Want de ruim 2,5 miljoen stemgerechtigden hebben deze zondag de keuze tussen een pro-Russische of een pro-Europese koers van de regering. De drie pro-Europese regeringspartijen onder leiding van de huidige premier Iurie Leancă behalen volgens de laatste peilingen ongeveer 43 procent van de stemmen. Maar het is niet zeker of dat genoeg is om de pro-Russische communistische partij van een overwinning te houden.

Veel Moldaviërs die aanvankelijk goede hoop hadden op verbeteringen die toenadering tot de Europese Unie (EU) zouden brengen, zien dat er niet veel van die beloftes zijn waargemaakt. ‘Er werd beloofd dat de corruptie zou worden aangepakt, maar er is niets gebeurd,’ zegt de directeur van het instituut dat de publieke opinie in Moldavië meet tegen Euronews.

Rusland

Daar komt bij dat de Europese toenadering Rusland in het verkeerde keelgat is geschoten. Het voormalige lid van de Sovjet-Unie sloot dit jaar een overeenkomst met de Europese Unie over verregaande samenwerking. Rusland stopte daarop met de import van onder meer wijn, groente en fruit, waardoor de economie van Moldavië hard werd getroffen.

De situatie in Moldavië lijkt daarmee een beetje op een miniatuur-versie van de tweestrijd in het grote buurland Oekraïne die een jaar geleden tot ontploffing kwam. Toen de toenmalige president Viktor Janoekovitsj op het laatste moment een associatieverdrag met de EU weigerde te ondertekenen (dat Moldavië dus wel ondertekende) ontstond er een groot protest onder het pro-Europese deel van de bevolking. Dit protest dat zich concentreerde op het Maidan-plein in hoofdstad Kiev resulteerde in een oorlog tussen pro-Russische separatisten in het oosten van het land en het door Kiev aangestuurde regeringsleger.

Transnistrië

Een dergelijk conflict ligt in Moldavië niet direct voor de hand. Maar ook Moldavië heeft een op Rusland georiënteerde autonome regio: De Pridnestrovische Moldavische Republiek is een ministaatje op Moldavisch grondgebied dat praktisch door bijna niemand wordt erkend.

De stemmen om het gebied door Rusland te laten annexeren, zullen alleen maar luider worden bij verkiezingswinst van de pro-Russische partij. Bovendien wordt gevreesd dat de strijd tussen de veiligheidsdiensten van Transnistrië en die van Moldavië zal escaleren.

Zo ver is het voorlopig nog niet. De uitslag van de verkiezingen wordt tegen middernacht verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.