buitenland

Media: ‘flinke schadepost door boek over Bin Laden’, en meer

Door Tom Reijner - 08 november 2014

Ex-militair Matt Bissonnette moet mogelijk 4,5 miljoen dollar aan royalties over zijn boek opgeven, omdat hij de tekst niet voor publicatie door het Pentagon had laten controleren. En de Britse politie heeft een terreurcomplot verijdeld.

* De Britse politie heeft vrijdagnacht vier mensen opgepakt die mogelijk een aanslag wilden plegen op de Britse koningin Elizabeth, schrijft The Sun zaterdag op gezag van ingewijden. De politie kreeg lucht van de plannen toen zij huiszoekingen deden. De vier verdachten, tussen de 19 en 27 jaar, zouden de koningin zondag met een mes willen doden tijdens een militaire herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Londen.

De politie vermoedt dat ze ook vuurwapens in hun bezit hadden. De 88-jarige koningin en premier David Cameron zijn op de hoogte gebracht van mogelijke aanslagen. De vorstin heeft desalniettemin laten weten gewoon naar de herdenking te komen.

* De Raad voor de Kinderbescherming is bezorgd over het toenemende aantal minderjarige moslims dat radicaliseert en dat zich wil aansluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat. Volgens de organisatie moeten ouders en scholen alerter zijn bij het opmerken van radicaliserende signalen van kinderen, schrijft De Telegraaf.

Het gaat om ‘jonge mensen die geen idee hebben hoe het er in Syrië of Irak écht aan toe gaat,’ zegt Richard Bakker van de Raad. ‘Hun brein is nog niet in staat dat te relativeren.’ De Raad voor de Kinderbescherming is in 24 gevallen daadwerkelijk ingeschakeld. Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gaat het om een ‘handjevol’ kinderen die daadwerkelijk naar Syrië en Irak zijn afgereisd om zich te melden bij het terreurleger van Abu Bakr al-Baghdadi.Veel van hen zijn onderweg onderschept.

Vrijdagavond zei minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) in tv-programma Pauw dat het aantal jihadstrijders dat vanuit Nederland naar Syrië of Irak vertrekt, nog steeds toeneemt. Volgens nieuwe cijfers van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er ongeveer 160. Dat zijn er 20 meer dan begin september.

* De Volkskrant schrijft vandaag over een  ‘onderzoek’ naar wat mannen precies aantrekkelijk vinden in een vrouw. Daaruit zou blijken dat mannen een intelligente vrouw verkiezen boven een seksueel aantrekkelijke vrouw. Ook vallen ze bij vrouwen vooral voor de ogen, en pas daarna voor de borsten en billen.

In het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Universiteit Utrecht kregen 3.500 mannen een online vragenlijst voorgelegd. Het merendeel van de respondenten is hoogopgeleid en in Nederland geboren (95 procent). De uitkomsten van dit eerste grootschalige onderzoek naar het uiterlijk bevestigen menig clichébeeld, maar wijken er ook vaak van af. Zo willen de meeste mannen graag een jonge(re) vrouw als partner, maar vindt gemiddeld 69 procent hoge hakken overbodig en bedankt ruim 57 procent voor sexy lingerie.

* De Amerikaanse ex-militair Matt Bissonnette moet mogelijk 4,5 miljoen dollar (3,6 miljoen euro) aan royalties over zijn boek opgeven, omdat hij de tekst niet voor publicatie door het Pentagon had laten controleren Het boek No Easy Day, gepubliceerd in 2012, over de militaire operatie waarbij terreurleider Osama bin Laden werd gedood, bevat mogelijk gevoelige informatie, schrijft The New York Times.

Bissonnette kan ook de filmrechten voor het verhaal, zo’n 900.000 dollar waard, kwijtraken en mag mogelijk in de toekomst geen militair werk meer doen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek begonnen naar Bissonnette, die het boek onder de schuilnaam Mark Owen schreef.

De oud-militair hoopt een deal te kunnen sluiten, voordat het tot een rechtszaak komt. De auteur heeft ook het advocatenkantoor dat hij in de arm nam voor het schrijven van het boek, voor de rechter gesleept. Zijn advocaat zou hebben gezegd dat hij zijn boek niet aan het Pentagon hoefde voor te leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.