buitenland

Media: ‘Kijk uit met harde taal tegen Poetin’, en meer

Door Tom Reijner - 20 november 2014

Het is onverstandig om niet meer in gesprek te gaan met de Russische president, zegt een Nederlandse oud-ambassadeur in Rusland. En nabestaanden van moordslachtoffers worden voortaan gebeld door het OM. Het mediaoverzicht op 20 november.

* In het AD waarschuwt de Nederlandse oud-ambassadeur in Rusland, Tiddo Hofstee, dat de wereld zich niet moet afkeren van de Russische president Vladimir Poetin.

Dat is niet verstandig, zegt hij. ‘Harde taal voelt misschien goed, maar het probleem wordt alleen maar groter.’ Hofstee, van 1999 tot 2005 ambassadeur, vindt dat de andere wereldleiders zich niet moeten afwenden en het gesprek moeten aangaan met Poetin.

‘Ik snap het wel, die behoefte om tegen hem te schreeuwen. Je zou hem het liefst door elkaar schudden. Maar we bereiken er helemaal niets mee. Integendeel.’

* Er is ophef in de Verenigde Staten over een paar opmerkelijke tips van CNN-presentator Don Lemon, schrijft de Britse krant The Independent. Lemon, die het gezicht is van de CNN Tonight Show, sprak een vermeend slachtoffer van Bill Cosby. Joan Tarshis claimt dat zij als negentienjarige door de acteur is gedwongen tot orale seks.

‘Weet je,’ sprak Lemon tot zijn gast, ‘er zijn echt wel manieren om te voorkomen dat je gedwongen wordt tot orale seks’. Tarshis: ‘Ik was dat op moment onder invloed en eerlijk gezegd schoot dat toen niet door mijn hoofd.’ Lemon: ‘Je had bijvoorbeeld je tanden kunnen gebruiken…bijten.’ De geïnterviewde antwoordde daarop dat zij daar op dat moment niet aan had gedacht.

* In Joodse gemeenschappen verspreid over de wereld wordt met afschuw gereageerd op de dodelijke aanval van Palestijnse terroristen in een synagoge in Jeruzalem. Vanwege het opkomende antisemitisme in Israël en in Europa worden de veiligheidsmaatregelen bij Joodse instellingen verder aangescherpt, schrijft The Jerusalem Post.

Ook het neersteken van een Joodse man die zaterdag in het Belgische Antwerpen op weg was naar de synagoge, leidt tot meer maatregelen. Een Britse organisatie die opkomt voor de belangen van Joden waarschuwt dat iedereen waakzaam moet zijn.

* Nabestaanden van moordslachtoffers worden voortaan telefonisch en via een keurige brief op de hoogte gebracht als de dader vrijkomt. Justitie beperkt zich niet langer tot de kille melding die tot nu toe gebruikelijk was, schrijft het AD.

Familie, vrienden en kennissen hadden kritiek op het korte tekstje dat ze zonder melding vooraf onder ogen kregen. Het kwam vaak hard en onpersoonlijk aan. Alsof het niets is dat de moordenaar van je zoon weer vrij rondloopt,’  zegt Martin Roos, vader van een vermoorde zoon.

Het is aan zijn inspanningen te danken dat hier nu verandering in komt: Roos richtte de stichting Aandacht doet Spreken op en kreeg voor elkaar dat nabestaanden voortaan een uitgebreide brief krijgen over de vrijlating van de dader.

* The Washington Post schrijft over het ‘generaal pardon’ van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij zal donderdagavond naar verwachting aankondigen dat miljoenen illegale immigranten in Amerika een legale status krijgen.

De president neemt zijn besluit met een zogeheten presidentieel decreet, dus hij hoeft het voorstel niet eerst door het Congres te loodsen. Binnen de Republikeinse partij bestaat veel weerstand.

Zo zegt senator Jeff Sessions dat Obama zich laat zien als een ware ‘monarch’. Ook de Republikeinse leider John Boehner is erg boos. Hij spreekt over ‘keizer Obama‘ die de beslissing op eigen houtje neemt en geen enkele rekening houdt met de uitkomst van de Congresverkiezingen. Bij die stembusgang wisten de Republikeinen een klinkende overwinning te boeken op de Democraten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.