buitenland

Media: wapenstilstand Oekraïne onder druk, ‘ruzie in PvdA’

Door Tom Reijner - 12 november 2014

Oekraïne lijkt terug bij af te zijn, nu de gevechten tussen het leger en de pro-Russische rebellen verder oplaaien. En over grote onenigheid binnen de PvdA vanwege omstreden Turkse clubs.

* Het staakt-het-vuren tussen de Oekraïense regering en pro-Russische separatisten staat op het punt te verdwijnen, meldt CNN woensdag op gezag van veiligheidsbronnen. ‘Het staakt-het-vuren bestaat alleen nog in naam,’ zegt de militaire bevelhebber van de NAVO, Philip Breedlove.

Het geweld neemt volgens hem iedere dag toe. Hij zei zich zorgen te maken over de escalatie van het geweld en beschuldigt de Russen ervan dat zij ‘de normen van de Westerse beschaving’ overtreden. De gevechten tussen de rebellen en de Oekraïense soldaten zou weer op het niveau zijn van voor de wapenstilstand, die begin september werd afgesloten, zegt een Britse veiligheidsbron tegenover de Amerikaanse nieuwszender.

Volgens bronnen in het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft Moskou 8.000 manschappen samengetrokken bij de grens. Ook zouden de Russen hun zendingen met zware wapens voor de separatisten de afgelopen dagen hebben opgevoerd. Intussen voert Kiev de strijd op rond het vliegtuig van Donetsk, meldt Wall Street Journal.

* Binnen de PvdA zou een grote ruzie zijn over het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken), schrijft het AD. Volgens de minister is het volstrekt onduidelijk welke rol conservatief-religieuze organisaties als Milli Görüs, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging spelen bij de integratie van Turken in de Nederlandse maatschappij.

Asscher wil deze clubs vijf jaar lang in de gaten houden om hen te dwingen de integratie van Turken te bevorderen. Maar dat is tegen het zere been van zijn partijgenoten, de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Op een Turkse internetsite beklagen de twee zich over de minister: hij zou aan ‘uitsluitingspolitiek’ doen.

* In een moskee op de Westelijke Jordaanoever heeft vanochtend brand gewoed. Palestijnen beschuldigen Joodse kolonisten ervan dat zij daarvoor verantwoordelijk zijn, schrijft Jerusalem Post. Volgens inwoners van Al-Maghir, een dorp ten oosten van Ramallah is de eerste verdieping van het islamistische gebedshuis beschadigd.

Ook zou er graffiti met anti-Arabische teksten zijn aangetroffen op de muren. De brand komt nadat begin deze week twee Israëliërs uit het niets werden neergestoken door terroristen. Zowel Almog Shiloni, een militair, als Dalia Lamkus, kwam daarbij om het leven. Verschillende andere slachtoffers liepen ernstige verwondingen op bij de aanvallen.

Volgens de Israëlische krant zijn beide aanslagen opgeëist door de Islamitische Jihad. De veiligheidsdiensten in de Joodse Staat zijn bang voor ‘kopieergedrag’ en staan daarom op scherp.

* Agenten uit Friesland en andere delen van het land beveiligen de Tweede Kamer. De Haagse politie-eenheid heeft zelf te weinig mankracht om te voldoen aan de verscherpte veiligheidsmaatregelen aan het Binnenhof, meldt het AD. Een politiewoordvoerder bevestigt dat Den Haag agenten tekort komt, sinds de beveiliging van de Eerste en Tweede Kamer is opgevoerd.

Volgens een bron bij de politie worden er per week ongeveer 100 agenten ‘ingevlogen’ uit andere delen van het land. Het Binnenhof wordt sinds oktober extra streng bewaakt. Alle bezoekers moeten door een scanner lopen en de ingangen worden scherp in de gaten gehouden door politieagenten. Voor de extra maatregelen is volgens het kabinet geen directe dreiging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.