buitenland

Minstens vier doden Palestijnse aanslag synagoge Jeruzalem

Door Elif Isitman - 18 november 2014

Palestijnse terroristen pleegden dinsdagochtend een aanslag op een synagoge in Jeruzalem. Bij de aanslag kwamen ten minste vier mensen om het leven. Acht anderen raakten gewond.

Onder de gewonden waren ook twee politieagenten. De terroristen kwamen, bewapend met een pistool, messen en bijlen, de synagoge binnen en begonnen mensen aan te vallen. Twee politieagenten kwamen in actie en doodden de terroristen.

De twee verdachten (22 en 27 jaar) zijn neven van elkaar. Zij woonden in de wijk Djabal al-Mukaber in het oosten van Jeruzalem.

Zinloze wreedheid

Een woordvoerder van de Israëlische politie bevestigt aan The Jerusalem Post dat de politieagenten die de verdachten uitschakelden beide gewond zijn geraakt door de aanslag. Een van hen verkeert in kritieke toestand. Volgens de politie zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen in de gehele stad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemt de aanslag dinsdag in een reactie ‘een daad van zinloze wreedheid’. Hij roept Palestijnse leider Mahmoud Abbas op de aanslag ook te veroordelen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten ‘met harde hand’ te reageren op de aanval op de Joden die kwamen bidden. De premier legt de schuld van de aanslag bij de terreurbeweging Hamas. Hamas noemde de aanslag ‘heroïsch’.

Het is de zoveelste in een reeks van aanslagen door Palestijnen in de stad. De spanningen in de Israëlische hoofdstad lopen al een geruime tijd hoog op. Eerder werd onder meer een aanslag gepleegd op een Joodse activist en reed een Palestijn in op een tramhalte, waardoor een baby overleed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.