buitenland

Moeder haalt jihadbruid terug: wat hangt dochter boven het hoofd?

Door Tom Reijner - 19 november 2014

Een Nederlandse jihadbruid, Aïcha, kreeg heimwee in het IS-kalifaat. Haar moeder aarzelde niet en besloot haar uit Syrië weg te halen. Wat staat haar te wachten in Nederland?

Sterlina, een negentienjarig Nederlands meisje, begon een niqaab te dragen en veranderde haar naam in Aïcha. Vervolgens vertrok ze in het geheim naar Syrië en trouwde met de Nederlandse jihadist Salih Yilmaz.

Ze kende deze oud-militair van de Koninklijke Landmacht alleen van de media. Maar het jihadhuwelijk was geen lang leven beschoren. Vermoedelijk werd Aïcha gedumpt door de terrorist en kwam zij vervolgens terecht bij een Tunesische jihadist.

Hel

Maar in Syrië kreeg ze heimwee. Haar moeder, Monique, aarzelde geen moment en besloot haar dochter eigenhandig uit het Midden-Oosten terug te halen, schrijft het AD woensdag. Volgens familieleden wist ze, gesluierd en wel, de grens over te steken om uiteindelijk te belanden in Raqqa, de stad die bekendstaat als de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Het was in die stad dat zij haar dochter na haar vertrek uit Nederland weer terugzag. Maar hoe de reddingsactie precies in zijn werk is gegaan, is niet helemaal duidelijk. De vader van Aïcha, genaamd Jappie, bleef in Maastricht achter, wachtend op nieuws vanuit het Arabische land. Hij beschrijft de laatste maanden als een hel.

En het is allemaal nog niet voorbij, zegt hij: ‘Ik kan mijn ex-vrouw niet bereiken, haar telefoon werkt niet meer. Ik weet op dit moment niet hoe het met ze gaat.’ Zijn vrouw en dochter zijn op dit moment in Turkije.

Eerdere poging

Moeder Monique had al eens een poging ondernomen, maar die mislukte, meldde tv-programma EenVandaag dinsdag. De advocaat van de familie, Françoise Landerloo, zegt dat de reddingsactie gevaarlijk was en ‘misschien ook wel wat naïef om te denken dat je als moeder zo’n kalifaat in kan gaan om daar je dochter weg te halen’.

Maar ze begrijpt dat haar cliënt naar Syrië is afgereisd, omdat ‘Aïcha’ naar eigen zeggen in nood zou zijn. Landerloo gaat proberen om moeder en dochter terug te halen naar Nederland. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen de twee consulaire hulp in Turkije. Ze zitten nog vast in dat land, omdat Aïcha geen paspoort kreeg van de gemeente Maastricht. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) raadt ouders af om zelf naar Syrië te gaan om hun kind terug te halen. Het is daar echt veel te gevaarlijk, zei hij.

Frontlinie

Wat staat hun te wachten als ze weer terugkeren? Als ze weer voet op vaderlandse bodem zetten, vangt de regering Aïcha op en zal haar in de gaten houden. ‘Ze gaan eerst kijken wat ze heeft meegemaakt,’ zegt Daan Weggemans, onderzoeker bij het Centre for Terrorism & Counterterrorism in Den Haag.

‘Heeft ze misdrijven gepleegd? Was ze getuige van strafbare zaken? Bij vrouwen is het geregeld moeilijk te bewijzen dat ze ergens aan hebben meegedaan. Die lopen meestal in niet in de frontlinie.’

De kans is levensgroot dat ze wordt aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten,’ denkt advocaat Peter Plasman, die betrokken was bij een eerdere, soortgelijke zaak. Deze verdenking is alleen voldoende aanleiding voor langdurige opsluiting, zegt de raadsman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.