buitenland

Moslims kunnen weer bidden op Tempelberg: keert de rust terug?

Door Tom Reijner - 14 november 2014

De maatregel dat alleen mannen boven de 35 jaar toegang hadden tot de Al-Aqsamoskee, is vrijdag opgeheven. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft goede hoop dat het weer kalm wordt in en rond Jeruzalem.

Heel wat moslims konden de afgelopen tijd niet bidden in de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem. De reden was dat de Israëlische autoriteiten bang waren dat jongeren – mannen en vrouwen – onrust zouden veroorzaken.

De maatregel dat alleen mannen boven de 35 jaar toegang hadden tot het islamitische gebedshuis, is vrijdag opgeheven, schrijft Jerusalem Post. Ook twee checkpoints op de weg naar rumoerige wijken in Oost-Jeruzalem, waar jongeren met onder meer stenen gooiden naar de politie, zijn opgeruimd.

Op stelten

Toch blijven politie en de veiligheidstroepen alert: de jongeren zouden het traditionele vrijdaggebed kunnen aangrijpen om de boel op stelten te zetten. De gedeeltelijke sluiting van de Al-Aqsamoskee leidde tot grote beroering in de Palestijnse gebieden, maar ook in de omringende landen. Bij straatprotesten ging het er niet altijd even fris aan toe.

Zo waren er in Jordanië – het land dat in de jaren negentig een vredesakkoord met de Joodse staat sloot – anti-Israëlische leuzen te horen. Ook de regering van het Arabische land was boos en haalde de ambassadeur voor ‘consultatie’ terug.

Crisis

Intussen lijkt ook daar de spanning wat te zijn weggeëbd, nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de Jordaanse hoofdstad Amman bezocht. Hij is er na het overleg met zijn ambtsgenoot Nasser Judeh van overtuigd dat de rust terugkeert rond Jeruzalem.

Israël, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit hebben afgesproken dat de crisis rond de Tempelberg wordt opgelost. Die oplossing ligt in een stappenplan, maar welke stappen dat dan zijn, is niet bekendgemaakt. Maar de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken liet doorschemeren dat de speciale status van zijn land, zoals vastgelegd in het vredesverdrag uit 1994, niet wordt ondermijnd.

Heilige heuvel

Koning Abdullah heeft de zeggenschap over de Tempelberg, officieel via een islamitische organisatie die zetelt in Jordanië. Daarom is ook dit land betrokken bij het nieuwste conflict. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die zich ook liet zien in Amman, heeft beloofd de status van de heilige heuvel te respecteren.

Er was de laatste dagen angst voor een derde, Palestijnse intifada. Een militair, Almog Shiloni en een Israëlische vrouw, Dalia Lemkus, werden uit het niets neergestoken. Zij overleden later aan hun verwondingen. Verschillende andere slachtoffers liepen ernstige verwondingen op bij de aanvallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.