buitenland

Ondanks kritiek Westen zijn er verkiezingen in Oost-Oekraïne

Door Shari Deira - 02 november 2014

Kritiek van het Westen houdt de separatisten in het oosten van Oekraïne niet tegen: de stembussen zijn zondag geopend en er zijn verkiezingen in Donetsk en Loehansk. Oekraïners kunnen stemmen voor het parlement en nieuwe leiders.

Hoewel westerse leiders zeggen de ‘onwettige’ verkiezingen niet te zullen erkennen, gaan de separatisten gewoon door met hun stembusgang. De stemlokalen zijn zondag om 08.00 uur geopend.

Stem

Terwijl de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Oekraïense regering zich hebben uitgesproken tegen de verkiezingen, heeft Rusland wel zijn steun uitgesproken.

Grote favoriet om te winnen is Aleksandr Zachartsjenko, separatistenleider van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Toen Zachartsjenko zelf ging stemmen, zei hij te hebben gestemd voor vrede en rechtvaardigheid. ‘Vanaf vandaag is het land in goede handen.’

Er zijn vierhonderd bureaus waar Oekraïners hun stem kunnen uitbrengen tot 20.00 uur. Al vanaf zestien jaar zijn inwoners van Donetsk en Loehansk stemgerechtigd.

Separatisten

De separatisten zijn niet onder de indruk van de afwijzing vanuit het Westen en de Oekraïense regering. Zij zeggen geen onderdeel van Oekraïne meer te zijn, en hoeven zich dus niet meer te houden aan Oekraïense wetgeving. Oost-Oekraïne deed vorige week niet mee met de nationale parlementsverkiezingen, waarbij pro-westerse partijen wonnen.

Het is niet de eerste keer dat de separatisten zelf verkiezingen houden. Eerder dit jaar werd er een referendum gehouden, waarin over de onafhankelijkheid van de regio werd gestemd. Niet geheel onverwacht stemde liefst 90 procent van de Oekraïners voor afscheiding.

Vrachtwagens

Intussen heeft Rusland een nieuw hulpkonvooi gestuurd naar Oekraïne, dat zondag in het oosten van het land is aangekomen. Het gaat om ongeveer honderd vrachtwagens met hulpgoederen die zijn afgeleverd in Loehansk en Donetsk, meldt het Russische persbureau Ria Novosti.

Volgens de Russen hebben de vrachtwagens zo’n duizend ton aan onder meer voedsel, brandstof, medicijnen en bouwmateriaal gebracht. Het is het vijfde konvooi dat is afgeleverd in het gebied, dat veel te lijden heeft onder de strijd tussen de separatisten en het Oekraïense leger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.