buitenland

Onrust in Israël na oproep van Hamas tot ‘Dag van Razernij’

Door Elif Isitman - 21 november 2014

Vrijdag is het de hele dag onrustig geweest in Israël. In verschillende steden kwam het tot opstoten en raakten verschillende mensen gewond.

Dit meldde onder meer The Jerusalem Post. Twee jonge Israëliërs (21 en 24 jaar) raakten gewond door een aanval in het oosten van Jeruzalem.

Ze liepen in een groepje over straat in het Arabische deel van de stad toen ze werden aangevallen: de een werd in zijn rug gestoken en de ander werd geslagen met een ijzeren staaf. De twee liepen lichte verwondingen op. De politie gaat uit van een terreurdaad en is momenteel op zoek naar de daders.

Dag van Razernij

In Hebron op de Westelijke Jordaanoever kwam het tot botsingen tussen Palestijnen en Israëlische soldaten. Zeker 250 Palestijnen gingen de straat op nadat Hamas had opgeroepen tot een ‘Dag van Razernij’ tegen Israël. Hamas riep Palestijnen op Israëlische controleposten op te zoeken en in gevecht te gaan met soldaten.

In Hebron bekogelden Palestijnen de soldaten met stenen, vuurwerk en molotovcocktails. Verschillende mensen raakten gewond door rubberen kogels en traangas. In de stad Kalandia werden banden in brand gestoken in de buurt van een Israëlische militaire controlepost. Het leger greep in en vuurde rubberen kogels af.

De aanvallen volgen drie dagen na de aanslag op een synagoge in Jeruzalem door twee Palestijnse neven. Bij de aanslag vielen zeven doden.

Aanslag

Vrijdag werd ook bekend dat drie leden van Hamas deze zomer een aanslag planden op de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman om een einde te maken aan Operation Protective Edge. Zij wilden hem vermoorden met een raketwerper, schrijft Haaretz.

De vier Hamas-leden zijn inmiddels al voorgeleid voor een militaire rechtbank en veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.