buitenland

Oproep van ‘Salafistisch Front’ leidt tot nieuw geweld Egypte

Door Tom Reijner - 28 november 2014

Het geweld in de Egyptische hoofdstad Caïro laait weer op. De nieuwe onrust komt nadat het ‘Salafistische Front’ eerder deze week opriep om te protesteren tegen de regering van president Abdel Fattah al-Sisi.

Dat melden verschillende persbureaus, waaronder AP, vrijdag.

Betonblokken

Terwijl veiligheidstroepen in Caïro bezig waren met een grootschalige actie tegen islamisten – waarbij er zeker honderd werden opgepakt – werden in de Egyptische hoofdstad twee hoge militairen doodgeschoten.

Het leger wil met een golf van arrestaties nieuwe protesten tegen het bewind in de kiem smoren en waarschuwde dat nieuwe demonstraties niet zouden worden toegestaan.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn een aantal bommen verspreid over het land net op tijd onschadelijk gemaakt. Toegangswegen naar het presidentieel paleis, waar eind juni nog een explosief tot ontploffing werd gebracht, zijn afgesloten met grote betonblokken. Ook rijden er door Caïro gepantserde wagens. Zeker vier demonstranten zouden om het leven zijn gekomen.

Oorlog

De Moslimbroeders, verbonden aan de eerder afgezette president Mohamed Morsi, steunen de oproep van het ‘Salafistisch Front’, maar waarschuwen tegelijkertijd hun aanhangers dat zij niet moeten worden meegesleurd in een ‘gewelddadige confrontatie’ met het regime.

Met de oproep van de groep salafi’s, die wel wordt omschreven als een van de meest revolutionaire bewegingen in het Arabische land, krijgen de protesten een uiterst religieus karakter. De salafisten, die geloven in een zeer orthodoxe interpretatie van de Islam, waarschuwen dat er in Egypte ‘een oorlog’ dreigt tegen de Islam.

Korans

Ze roepen hun volgers dan ook op om hun korans omhoog te houden. Veel Egyptenaren blijven vanwege de nieuwe onrust thuis en als ze al de straat opgaan, vermijden ze het openbaar vervoer en samenscholingen. Kerken in de zuidelijke provincies hebben hun diensten tot nader order opgeschort, schrijft Al-Jazeera.

Er is grote angst dat er de komende tijd meer geweld zal zijn in Egypte, aangezien een radicaalislamitische groep, Ansar Bait al-Maqdis, onlangs trouw zwoer aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ansar Bait al-Maqdis is, net als IS in Syrië en Irak, verantwoordelijk voor onthoofdingen en andere brute daden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.