buitenland

Russische tanks rollen de grens over, klinkt het weer uit Kiev

Door Tom Reijner - 07 november 2014

Er klinkt een opnieuw een forse beschuldiging aan het adres van het Kremlin vanuit Oekraïne. Tientallen tanks en vrachtwagens zouden de grens zijn overgestoken.

De aantijging komt van legerwoordvoerder Andrei Lisenko. Hij beschikt naar eigen zeggen over gedetailleerde informatie: het zou gaan om 32 tanks, 16 D-30 houwitsers en 30 KamAz-trucks. Die zijn onderweg naar de regio rond Loehansk, een van de bolwerken van de pro-Russische separatisten.

Een andere Oekraïense official, Dmitro Tymchuk, zegt dat er een groep Russische soldaten is meegereisd, schrijft CNN vrijdag op basis van het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform. Oekraïne beraadt zich op ‘een adequate reactie’, aldus Lisenko.

Provocatie

Of het legermaterieel inderdaad vanuit Rusland naar Oekraïne is gestuurd, is maar moeilijk na te gaan. Moskou heeft dergelijke leveranties aan de rebellen altijd ten stelligste ontkend.

Dit soort berichten wordt door de Russen omschreven als ‘ongefundeerd‘ en provocatief, die er alleen maar op gericht zouden zijn om de spanningen verder te doen oplopen. Volgens de Russen worden de berichten verspreid door ‘een niet-Oekraïense bron in Kiev’ die tot doel heeft het conflict te frustreren.

Staakt-het-vuren

Afgelopen voorjaar en zomer klonken er geregeld van dit soort beschuldigingen. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat zijn land nog altijd achter het staakt-het-vuren in Oekraïne staat. Dat akkoord over het neerleggen van de wapens werd in september gesloten.

Maar sindsdien is het eigenlijk geen moment rustig geweest. De strijd om de macht in gebieden rond Donetsk en Loehansk gaat onverminderd door. Volgens Lisenko zijn de afgelopen 24 uur zeker vijf Oekraïense soldaten om het leven gekomen.

Boos

De NAVO onderzoekt of de berichten over de tanks kloppen. Eerder deze week liet het bondgenootschap weten dat Russische troepen oprukten richting de grens met het buurland. De afgelopen weken liepen de spanningen in en rond Oekraïne weer op, na de lokale verkiezingen in de zelfverklaarde rebellenrepublieken.

Daarover was de Oekraïense president Petro Porosjenko erg boos: volgens hem hebben de separatisten het vredesplan ondermijnd door een ‘illegale’ stembusgang te organiseren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.