buitenland

Spanningen in Jeruzalem lopen verder op: dode bij aanslag

Door Shari Deira - 05 november 2014

In Oost-Jeruzalem is een man met een busje ingereden op voetgangers. Daarbij is een persoon om het leven gekomen en zijn zeker dertien gewonden gevallen. Israëlische veiligheidsdiensten hebben de automobilist doodgeschoten.

De veiligheidsdiensten gaan uit van een terroristische aanslag. Het is de tweede automobilist die inrijdt op voetgangers in korte tijd.

Staaf

De bestuurder van het busje reed in op een groep, die stond te wachten op de tram. Nadat hij was ingereden op de groep, stapte hij uit zijn auto en begon hij de voetgangers aan te vallen met een ijzeren staaf.

Al voordat de man inreed op de groep wachtenden, raakte de man wandelaars op de stoep. Een aantal gewonden is overgebracht naar het ziekenhuis, anderen worden ter plekke behandeld. Twee personen verkeren in kritieke toestand.

Volgens Israëlische media is de dader Ibrahim al-Akri, een man die lid is van de terreurbeweging Islamic Jihad. Hij zou de broer zijn van een Palestijn, die is vrijgelaten in ruil voor de Israëlische militair Gilad Shalit in 2011.

Minister van Economische Zaken Naftali Bennett zegt dat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas de ‘bestuurder is van de dodenauto’ en terroristen zijn zijn ‘afgezanten’. ‘Israël moet duidelijk zeggen dat de Hamas-Fatah regering een terroristische organisatie is en daar naar handelen.’

Baby

De spanningen in Jeruzalem zijn de afgelopen weken hoogopgelopen. Eind oktober reed de 21-jarige Palestijn Abed al-Rahman al-Shloody in op mensen die stonden te wachten op de tram. Daarbij kwam een baby van drie maanden, die naast de Israëlische ook de Amerikaanse nationaliteit had, om het leven.

Vorige week pleegde een man een aanslag op de Israëlisch-Amerikaanse activist Yehuda Glick buiten een conferentiecentrum in Jeruzalem. Glick raakte daarbij zwaargewond. De Israëlische veiligheidsdiensten schoten de vermeende dader dood bij zijn huis in het oosten van de stad.

Vanwege de onrust in de stad is de Tempelberg, een plek die voor zowel moslims als joden heilig is, diverse keren afgesloten. Woensdag braken er opnieuw rellen uit tussen Palestijnen en de Israëlische politie.

Israëlische veiligheidsdiensten proberen de orde te handhaven (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.