buitenland

Spanningen rond Israël nemen verder toe na brand in moskee

Door Tom Reijner - 12 november 2014

Op de Westelijke Jordaanoever heeft woensdagochtend, niet ver van Ramallah, brand gewoed in een moskee. Ook in het noorden van Israël was een geweldincident bij een synagoge.

Volgens inwoners van het dorp Al-Maghir, is de eerste verdieping van het islamitische gebedshuis beschadigd. Op foto’s die door Palestijnse media zijn verspreid, zijn zwartgeblakerde muren te zien. Ook zou er graffiti met anti-Arabische leuzen op de muren zijn aangetroffen, melden Israëlische media, waaronder Jerusalem Post.

Kolonisten

De brand is aangestoken, vermoeden bronnen bij de Palestijnse Autoriteit. Net als de dorpsbewoners denken zij dat Joodse kolonisten ervoor verantwoordelijk zijn.

Volgens de Israëlische radio is de toegang naar het dorp inmiddels afgesloten door de politie. Er wordt op dit moment onderzocht wat er precies is gebeurd.

Wraakactie?

Mogelijk gaat het om een wraakactie voor aanvallen op twee Israëliërs de afgelopen dagen. Een militair, Almog Shiloni en een Israëlische vrouw, Dalia Lemkus, werden uit het niets neergestoken. Zij overleden later aan hun verwondingen. Verschillende andere slachtoffers liepen ernstige verwondingen op bij de aanvallen.

Volgens de Israëlische krant zijn beide aanslagen opgeëist door de Islamitische Jihad. De veiligheidsdiensten in de Joodse Staat zijn bang voor ‘kopieergedrag’ en staan daarom op scherp.

Ha’aretz schrijft dat er woensdag ook een incident was bij een oude synagoge. Er zou een brandbom zijn gegooid naar een Joods gebedshuis in Shfaram, een Arabische gemeenschap in het noorden van het land. Niemand raakte daarbij gewond.

Tempelberg

Geweldsincidenten volgen zich in rap tempo op. Het geweld lijkt zich nu over heel Israël en de bezette gebieden te verspreiden. Aanvankelijk was het vooral onrustig rond de Tempelberg in het oosten van Jeruzalem. Palestijnse tieners protesteerden daar en gooiden met stenen waarop Israëlische ordediensten moesten ingrijpen.

Eerder reed een 21-jarige Palestijn met zijn auto in op een groep burgers bij een tramhalte. Een drie maanden oude baby overleefde de aanslag niet en ook een aangereden vrouw overleed aan haar verwondingen. De Tempelberg werd na een aanslag eind oktober op een Joodse activist afgesloten voor het publiek.

Voor de eerste keer sinds 1967 grendelde Israël de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem volledig af. Dit leidde tot grote woede onder moslims. Hamas waarschuwde dat de ontwikkelingen in Jeruzalem aanleiding kunnen zijn voor de volgende ‘Palestijnse (derde) intifada in Jeruzalem’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.