buitenland

Strijd om Ramadi: stam uitgemoord vanwege verzet tegen IS

Door Shari Deira - 22 november 2014

Het Iraakse leger doet er alles aan om te voorkomen dat de Iraakse stad Ramadi in handen valt van Islamitische Staat. Hoewel de Iraakse regering het in grote delen van Ramadi nog voor het zeggen heeft, krijgt IS steeds meer gebieden onder controle.

Ramadi is de hoofdstad van de provincie Anbar, gelegen ongeveer 130 kilometer ten westen van Bagdad.

Wraakactie

Tijdens het heroveren van de stad heeft het leger lichamen gevonden van 25 leden van een soennitische stam. Lokale machthebbers denken dat dit een wraakactie is geweest van de extremisten, omdat sommige stammen ook vechten tegen het ook soennitische IS.

Eerder moordde IS al honderden leden van de stam Al-Bu Nimr uit, omdat zij zich verzetten tegen IS, zo lieten stamhoofden weten. Bij de laatste moordpartij was de stam Al-Bu Fahn slachtoffer van de jihadisten.

Het leger vond de lichamen zaterdag toen het bezig was met een tegenaanval op de terroristische beweging. Ondanks de inzet van het Iraakse leger heeft IS het grootste gedeelte van Anbar onder controle.

Moord

Eind oktober en begin november heeft IS zeker 322 mensen om het leven gebracht, veelal door executies. Stammen worden niet alleen vermoord vanwege hun verzet tegen IS, ook het feit dat zij hun leefgebied proberen uit te breiden is voor de terreurbeweging aanleiding voor moord.

De internationale coalitie probeert de opmars van IS in Anbar te stoppen met bombardementen maar dat heeft nog niet veel opgeleverd. IS voerde vrijdag gecoördineerde aanvallen uit, in de hoop Ramadi volledig onder controle te krijgen

Ramadi is een belangrijke stad vanwege de weg naar de militaire vliegbasis Habbaniya, die al in handen is van IS. Het Iraakse leger kan daardoor geen hulp sturen naar de stad. Gewapende stammen proberen de weg vrij te maken voor het leger, maar dat is een zware klus.

Ramadi ligt ten westen van Bagdad:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.