buitenland

Vrijspraak Mubarak voor dood van demonstranten na hoger beroep

Door Elif Isitman - 29 november 2014

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak wordt niet veroordeeld voor medeplichtigheid aan de dood van honderden betogers.

Dit bepaalde een rechtbank in Caïro zaterdag. Mubarak (86) werd in 2012 veroordeeld tot levenslang, maar ging toen in hoger beroep. Hij kreeg toen een nieuw proces, dat in april vorig jaar begon. Omdat het een nieuw proces is, kunnen de verdedigers en aanklagers binnen 60 dagen opnieuw in beroep gaan als ze zich niet neerleggen bij het vonnis.

Gejuich

Op de uitspraak volgde luid gejuich in de rechtbank, meldt BBC. Het Egyptische openbaar ministerie had de doodstraf geëist.

Naast Mubarak worden oud-minister Habib Al-Adly van Binnenlandse Zaken en zes hoge veiligheidsfunctionarissen beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van ongeveer 850 demonstranten tijdens achttien dagen van opstand en rellen in Egypte. De rechtbank nam hier slechts 239 doden van in acht tijdens de beoordeling. De onrust in Egypte leidde in februari 2011 tot de val van het Mubarak-regime. De aanklacht tegen El-Adly en de functionarissen is ook verworpen.

Corruptie

Een corruptieaanklacht tegen de oud-president en een oud-minister werd zaterdag ook verworpen omdat de misdaad volgens de rechtbank was verjaard. Mubarak kan de gevangenis echter nog niet verlaten: hij werd in mei al veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie.

Mohamed Morsi, de extremistische opvolger van Mubarak, is vorig jaar uit zijn positie gezet door het toenmalige legerhoofd Abdel Fattah Al-Sisi. Al-Sisi is nog altijd president van Egypte.

Morsi werd vervolgd voor lidmaatschap van de inmiddels verbannen Moslim Broederschap. Zowel Morsi als verschillende andere leiders van de Moslim Broederschap worden beschuldigd van geweld tijdens de anti-Mubarak opstanden.

Analisten reageren geschokt op de uitspraak van de rechtbank. Volgens Marwan Bishara, politiek analist van Al Jazeera, is de uitspraak een ‘arrogante poging’ om toekomstige oproer van de Egyptische bevolking te onderdrukken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.