buitenland

Zo beraamden jihadisten een terroristische aanslag via internet

Door Elif Isitman - 04 november 2014

Jihadisten bespraken via een internetforum hoe ze Amerikaanse en Westerse docenten van internationale scholen in moslimlanden zouden gaan gijzelen. Op internet worden vaak van dit soort plannen bekokstoofd.

De jihadisten gebruikten het beruchte ‘al-Minbar Jihadi media forum’, schrijft De Telegraaf. De discussie in kwestie leidde uiteindelijk tot een waarschuwing voor terroristische aanslagen in Indonesië van de Nederlandse ambassade in Jakarta.

Nog veel huiveringwekkender

De extremisten startten hun discussie vorige week en begonnen met een plan de docenten te vermoorden. Toen anderen aanhaakten bij de discussie kwamen de plannen om ze in plaats daarvan te gijzelen omdat dit ‘nog huiveringwekkender’ zou zijn, ‘vooral als ze na enige tijd verschijnen in een video met een roodkleurige outfit aan’, zei een van de jihadisten op het web forum.

De ‘roodkleurige outfit’ verwijst hierbij naar de recente onthoofdingen die door Islamitische Staat (IS) werden uitgevoerd op Britse en Amerikaanse gijzelaars.

Veiligheidswaarschuwing

Drie dagen na de start van de discussie werd er met tevredenheid gemeld dat de Amerikaanse ambassade in het Egyptische Cairo een veiligheidswaarschuwing had uitgevaardigd naar aanleiding van de discussie. Deze waarschuwing richt zich vooral op Amerikaanse burgers in Egypte en Saudi-Arabië.

Op de website van de Nederlandse ambassade in Jakarta wordt erop gewezen dat er via internet oproepen zijn gedaan om aanslagen te plegen op internationale scholen en westerse docenten op die scholen. De Nederlandse ambassade heeft contact gezocht met de Netherlands International School in Jakarta.

Nederland doet mee aan de internationale coalitie tegen IS. Het bericht van de ambassade noemt dit als reden voor het verhoogde risico op een terroristische aanslag.

Online terroristen

Veiligheidsbronnen denken dat deze specifieke forumdiscussie niet direct tot aanslagen leidt. Volgens Amerikaanse experts gebruiken jihadisten en andere moslimextremisten al een lange tijd het internet om met elkaar te communiceren en aanslagen te plannen. Vaak komt daar uiteindelijk niks van terecht.

Terroristen gebruiken het internet ook vaak om te ronselen, de verantwoordelijkheid voor terroristische aanslagen te claimen en propaganda te verspreiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.