buitenland

‘Alexei Navalny weer opgepakt’: wie is deze rivaal van Poetin?

Door Tom Reijner - 30 december 2014

Alexei Navalny, een tegenstander van het bewind van de Russische president Vladimir Poetin, is opgepakt bij een betoging van aanhangers in Moskou. Hij heeft naar eigen zeggen zijn huisarrest gebroken.

Bij aankomst werd hij dinsdag vrijwel meteen in de boeien geslagen, schrijft BBC News. Op Twitter wordt gemeld dat ook verschillende aanhangers zijn opgepakt bij de demonstratie.

Metro

‘Ja, ik heb huisarrest. Maar vandaag wil ik bij jullie zijn. Dus ik kom eraan,’ twitterde de 38-jarige Rus dinsdagavond met daarbij een foto van hem in de metro.

Het bericht was gericht aan de demonstranten, die protesteren tegen het vonnis dat Navalny eerder vandaag hoorde van de rechter. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar opgelegd, waardoor hij op vrije voeten kwam. Maar zijn broer, Oleg, moet wel voor 3,5 jaar de gevangenis in. Hij is veroordeeld voor fraude.

‘Ditmaal vernietigen, martelen en pijnigen ze de naasten van mensen die hun politieke tegenstanders zijn,’ sprak een woedende Navalny in het beklaagdenbankje. Zijn woorden waren duidelijk gericht aan het Kremlin.

‘Ik roep iedereen op om de straat op te gaan, totdat deze autoriteiten, die mensen oppakken en martelen, zijn weggestuurd.’ De broers werden beschuldigd van verduistering van 30 miljoen roebel (meer dan 400.000 euro) bij twee bedrijven, waaronder het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Navalny ontkent dat hij en zijn broer schuldig zijn aan de aanklacht en spreekt van een politiek proces.

Blogger

De oppositieleider wilde in 2013 burgemeester worden van de hoofdstad Moskou, maar kreeg daarvoor onvoldoende stemmen (27 procent).

Toch werd dat als een succes gezien, aangezien Navalny geen toegang had tot de Russische tv, en steun moest vergaren op internet. In 2011 liet hij weten op te willen gaan voor het presidentschap van zijn land. Daarmee daagde hij de macht van de zittende president, Poetin, uit.

Navalny, van oorsprong een advocaat, keerde zich als blogger tegen de corruptie in Rusland. Hij voerde in het verleden verschillende betogingen aan, die ook een anti-Kremlin-karakter kregen. In het anti-Poetin-kamp kreeg hij ook kritiek te verduren: hij zou hebben geflirt met het Russische nationalisme.

Fris gezicht

Eerder beweerde hij dat het politieke systeem van Poetin (leider sinds 2000) zodanig is verzwakt door corruptie dat Rusland wel eens een opstand als in de Arabische wereld kon verwachten in de komende vijf jaar.

Navalny is de man die het meest wordt gevreesd door Poetin, schreef The Wall Street Journal in 2012. Volgens de Amerikaanse krant is hij ‘een charismatisch en fris gezicht’ van de protestbeweging in Rusland.

Die liet zich vooral zien na de herverkiezing van Poetin. Daarbij kwam het in mei 2012 tot geweld tussen betogers en de oproerpolitie. Tientallen mensen raakten gewond. Ook toen werd Navalny gearresteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.