buitenland

Amerika probeerde deze journalist te redden uit handen Al-Qa’ida

Door Tom Reijner - 04 december 2014

De Amerikaanse regering heeft tevergeefs geprobeerd de 33-jarige journalist Luke Somers, die door terreurbeweging al-Qaeda in Jemen wordt vastgehouden, te bevrijden. President Barack Obama stemde vorige maand in met een reddingsoperatie

‘Helaas was Somers niet aanwezig. Er waren wel andere gijzelaars en zij zijn gered,’ meldt de Nationale Veiligheidsraad in Washington donderdagavond.

Benarde positie

Somers, die werd geboren in de Britse hoofdstad Londen en daarna Amerikaans staatsburger werd, was het doelwit van een ontvoering in de Jemenitische hoofdstad Sana’a vorig jaar september. Eerder vandaag werd bekend dat er beelden zijn opgedoken van een ontvoerde man, die zegt Somers te zijn. Hij zegt in de video dat zijn leven in gevaar is. De man vraagt om hem uit zijn benarde positie te bevrijden.

Op de video is ook een lid van al-Qa’ida op het Arabische schiereiland te zien, die dreigt dat Somers wordt gedood als er niet aan de eisen tegemoet wordt gekomen. De terrorist, luisterend naar de naam Nasser bin Ali al-Ansi, geeft de Amerikaanse drie dagen de tijd, maar om welke eisen het precies gaat, zei hij er niet bij. Volgens de moslimterrorist weet Amerika welke dit zijn. De video is in handen van de Site Intelligence Group, een organisatie die het wereldwijde terrorisme monitort.

Fotograaf

Somers werkte als journalist en fotograaf voor lokale media. Foto’s en artikelen van hem kwamen op buitenlandse nieuwssites terecht, waaronder die van de BBC.

In Jemen worden dikwijls westerlingen ontvoerd. Veel van hen komen in handen van lokale strijders, die doorgaans niet anders willen dan losgeld. Ook Elsevier-correspondent Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen werden het slachtoffer van zo’n gewapende groep.

In december vorig jaar werden zij vrijgelaten nadat zij zes maanden werden vastgehouden door gewapende mannen. Of voor hen losgeld is betaald, is onbekend. De Nederlandse regering houdt daarover de kaken stijf op elkaar.

Maar het gebeurt dus ook dat gijzelaars in handen vallen van Al-Qa’ida. De lokale tak van de terreurgroep is verantwoordelijk voor veel geweld in het armste Arabische land en pleegt regelmatig aanslagen.

De Amerikanen proberen met drone-aanvallen leden van de terreurbeweging uit te schakelen en ook de Jemenitische regeringstroepen doen pogingen om Al-Qa’ida te verdrijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.