buitenland

Computerstoring legt vliegverkeer boven Londen plat

Door Servaas van der Laan - 12 december 2014

Een computerstoring bij een Brits luchtverkeerscentrum heeft vrijdagavond het vliegverkeer boven Londen platgelegd. De storing heeft ongeveer anderhalf uur geduurd.

Vrijdagmiddag meldde Heathrow, het drukste vliegveld van Europa, dat er plotseling geen vliegtuigen meer konden landen of opstijgen. Ook op de kleinere luchthavens Luton, Stansted en Gatwick werden vluchten tegengehouden.

Storing

Oorzaak van het probleem bleek een computerstoring te zijn bij één van de luchtverkeerscentra in het zuiden van Engeland. Het bleek te gaan om het luchtverkeersleidingscentrum Swanwick bij Southampton.

De problemen zijn intussen opgelost en het vliegverkeer is weer op gang gekomen. Maar de storing heeft voor vele duizenden reizigers gevolgen. ‘Dit raakt niet alleen reizigers in Groot-Brittannië, maar ook vluchten die op dit moment onderweg zijn naar dit land. Die moeten terug waar ze vandaan komen of uitwijken naar een ander land,’ zei luchtvaartspecialist David Learmount tegen de BBC. Tegen de Britse nieuwszender zei een reiziger met Ryanair dat ze al meer dan een uur in een vliegtuig zat met de deuren open. ‘We hebben het heel erg koud,’ klaagde ze.

Stroomstoring

Het is onduidelijk om wat voor storing het precies gaat en of reizigers in gevaar zijn geweest. Volgens onbevestigde bronnen zou het gaan om een fout in een programma dat vluchten van en naar Londen coördineert.

Vermoedelijk werd de fout veroorzaakt door een stroomstoring. Naar verwachting zullen reizigers tot en met zaterdagochtend hinder van de storing ondervinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.