buitenland

Deze snelle bacterietest kan miljoenen levens redden

Door Simon Rozendaal - 09 december 2014

Er is een nieuwe, revolutionaire test voor bacteriën, schimmels en virussen. Met de nieuwe methode is in zes uur duidelijk om welk ziekteverwekkend organisme het precies gaat en kan veel sneller dan voorheen worden bepaald welke antibiotica of andere medicijnen moeten worden voorgeschreven.

Tot nu toe moeten ziekteverwekkende organismen worden gekweekt. Dat duurt doorgaans enkele dagen en bij langzaam groeiende bacteriën zoals de tbc-bacil meer dan een week.

Resistente bacteriën

Vaak worden bij levensbedreigende infecties voor alle zekerheid dan maar zogeheten breedspectrum-antibiotica voorgeschreven. Bij veel bacteriën werken die niet en ook draagt het ongericht voorschrijven van antibiotica bij aan het ontstaan van resistentie (ongevoeligheid voor medicijnen) bij bacteriën – een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd. Daarbij komt dat veel bacteriën en virussen maar moeilijk kunnen worden gekweekt.

De nieuwe testmethode is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Abbott en berust op de combinatie van twee geavanceerde machines (een pcr-apparaat en een massaspectrometer). Van ongeveer duizend ziektevewekkende micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels) wordt het genetisch materiaal vermeerderd en vervolgens atomair gewogen waarna een slim computerprogramma analyseert om welke organismen het vermoedelijk gaat.

Miljoenen levens

De zogeheten Iridica-apparatuur kost enkele honderdduizenden euro’s en is door acht ziekenhuizen in Europa getest. Dinsdag werd het systeem op een persconferentie in het Hôpital Saint-Louis in Parijs gepresenteerd.

De Engelse arts David Brealey van de intensive care van het University College Hospital in Londen vertelde dat sepsis (bloedvergiftiging door een infectie) even vaak voorkomt als een hartaanval en jaarlijks acht miljoen levens kost. Brinkley verwacht dat met de toepassing van het nieuwe systeem de sterfte door bacteriële infecties sterk kan dalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.