buitenland

Dit is de terreurgroep die achter slachtpartij Pakistan zit

Door Tom Reijner - 16 december 2014

Deze naam valt in de berichtgeving over het bloedblad op een school in Peshawar: Tehrik-e-Taliban, ook wel aangeduid als TTP. Wat is deze Pakistaanse terreurgroep precies en waarvoor zegt het wraak te willen nemen?

De TTP werd in 2007 opgericht, maar is meer een bonte verzameling van radicale groepen dan een goed georganiseerd, uniform geheel  – ondanks pogingen om de verschillende militante groepen dichter bij elkaar te brengen.

Paraplu

De terreurclub zou het beste kunnen worden getypeerd als een ‘paraplu’ (feitelijk net als Al-Qa’ida) waar uiteenlopende bewegingen onderdak vinden.

Net als andere radicaalislamitische bewegingen in de regio heeft het een zeer orthodoxe interpretatie van de Islam – zo moet het meisjes worden verboden (nog langer) onderwijs te volgen en dienen vrouwen zich van top tot teen te hullen in een burqa.

De terroristen willen dat de NAVO-troepen in buurland Afghanistan worden verdreven. De Pakistaanse regering geldt als de grote vijand. De TTP is niet direct verbonden aan Afghaanse Taliban, maar heeft wel (ideologische) banden met de nietsontziende terreurgroep in het buurland. De huidige TTP-leider is Maulana Fazlullah.

Splintergroep

Een splintergroep van de TTP claimde begin november nog de aanslag op een grenspost met India te hebben gepleegd. Daarbij kwamen zo’n zestig mensen om het leven. Vorig jaar eiste een aanslag op twee kerken van een andere groep binnen de terreurgroep tachtig levens.

Ook de aanslag op Malala Yousufzai, die onlangs de Nobelprijs voor de Vrede won, staat op naam van de Pakistaanse Taliban. Zij werd in 2012 van dichtbij door het hoofd geschoten toen zij in de bus terugkeerde van school, maar overleefde de brute aanslag wonderwel. Zij noemt de aanslag in een verklaring ‘zinloos’ en ‘laf’.

Hoe komt de extremistische groep aan inkomsten om de gewapende activiteiten te financieren? Vooral via criminele netwerken. Ook ontvoeringen zijn voor de TTP een manier om geld te verdienen.

Operatie

De school die zij nu hebben aangevallen, wordt beheerd door het Pakistaanse leger – en dat wekt de toorn van de moslimextremisten. In een anti-Taliban-operatie (Operatie Zarb- e-Azb) proberen troepen, aangestuurd door de regering in Islamabad, moslimextremisten te verjagen.

De grootschalige operatie begon in dit jaar in Noord-Waziristan, een grensgebied met Afghanistan, waar veel stammen wonen. Daarbij zijn zeker meer dan 30.000 soldaten betrokken.

Intussen zouden bij de operatie al veel doden zijn gevallen, huizen zijn vernield en honderdduizenden burgers op de vlucht zijn geslagen naar andere delen van Pakistan. TTP zegt wraak te willen nemen voor dit legeroffensief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.