buitenland

Dodental veerboot loopt op, onduidelijkheid over opvarenden

Door Tom Reijner - 29 december 2014

De brand op de veerboot Norman Atlantic in de zee tussen Griekenland en Italië is al enkele uren geblust, maar het dodental loopt intussen steeds verder op. Er zouden nu zeker tien doden te betreuren zijn.

Dat bevestigen de Italiaanse autoriteiten maandag, schrijft BBC. Hoewel er eerder werd gemeld dat er zeven doden waren en het merendeel van de passagiers was gered, is er nu toch grote angst dat er veel meer mensen zijn omgekomen.

Vrees

Die vrees komt vooral door onduidelijkheid over het aantal opvarenden aan boord van de brandende boot, die voer tussen het Griekse Patras en het Italiaanse Ancona.

Dat heeft alles te maken met een passagierslijst waarop 478 namen prijken. Er zouden volgens de Griekse kustwacht 432 mensen zijn gered, volgens de Italiaanse kustwacht 427. Dat zou betekenen dat tientallen mensen spoorloos zijn. Zuid-Europese media maken melding van 38 vermisten.

Illegaal

Bovendien meldden verschillende media dat er mensen zijn gered die niet op de lijst stonden. Het zou kunnen zijn dat zij de overtocht illegaal maakten.

De Griekse en Italiaanse reddingsdiensten hebben contact met elkaar om de lijst van geredde opvarenden te vergelijken met de passagiersoverzichten.

Eerder op maandag werd gemeld dat iedereen van boord was, maar later vandaag werd de reddingsoperatie toch weer voortgezet. Een woordvoerder van de Griekse kustwacht zei dat in het schip verder wordt gezocht.

Onder controle

De brand op de veerboot, die zondagochtend uitbrak, is inmiddels al een tijdje onder controle. Reddingswerkers hebben de hulpactie afgelopen nacht voortgezet ondanks de slechte weersomstandigheden.

De meeste opvarenden zijn overgebracht naar nabijgelegen schepen. De passagiers hebben vooral last van onderkoelingsverschijnselen. Maandagochtend kwam het eerste schip met passagiers van de veerboot aan in Bari, een Italiaanse havenstad.

Contact

Het Nederlandse echtpaar dat van het schip werd gehaald, maakt het goed. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels contact gehad met het Texelse stel. Een dag eerder werd de Nederlandse vrachtwagenchauffeur Johan de Vre al in veiligheid gebracht. Ook met hem is contact geweest, en ook hij maakt het naar omstandigheden goed.

Het ministerie staat de Nederlanders waar nodig bij, met vervangende reisdocumenten of bijvoorbeeld met kleren. Er zaten in totaal vier Nederlanders op de Norman Atlantic. Met de vierde persoon heeft het ministerie nog niet gesproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.