buitenland

Doet Mitt Romney opnieuw een gooi naar presidentschap Amerika?

Door Tom Reijner - 05 december 2014

Verschillende Amerikaanse politici wikken en wegen hun kansen: ga ik mij wel of niet mengen in de strijd om het Witte Huis, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016? Ook Mitt Romney zou zich beraden.

Het is de algemene verwachting dat Hillary Clinton een van de voornaamste kandidaten is bij de Democraten, voor de opvolging van de huidige president Barack Obama.

Geldschieters

In het kamp van de Republikeinen doet intussen weer een bekende naam de ronde, en wel die van Mitt Romney (67). Hij nam het in 2012 tegen Obama, maar verloor. De oud-gouverneur van Massachusetts (2003-2007) mengde zich in 2008, het gloriejaar van de huidige president, ook al eens in de strijd, maar moest het toen in de Republikeinse voorverkiezingen, ondanks de vele miljoenen die hij in de campagne stak, afleggen tegen John McCain.

In diverse Amerikaanse media wordt gesproken over een nieuwe poging door Romney. De mormoonse politicus had deze week ontmoetingen met geldschieters, veelal bankiers, in New York, die in het verleden zijn campagne financieel ondersteunden. Iemand die daarbij aanwezig was, zegt ervan overtuigd te zijn dat hij wederom een gooi gaat doen naar het presidentschap, schrijft The Business Insider. Ook zou Romney een ontmoeting hebben gehad met Chris Christie. De Republikeinse gouverneur van New Jersey verleende steun aan Romney in 2012. Maar het is de verwachting dat Christie zélf opgaat voor een kandidatuur.

Worsteling

Een andere mogelijke concurrent voor Romney is Jeb Bush, de jongere broer van George W. Bush. De kans dat zijn broertje zich ook daadwerkelijk kandidaat stelt, is 50 procent, zei de ex-president in een interview met The New York Times, dat begin november werd gepubliceerd.

Al langer doen geruchten de ronde dat de ex-gouverneur van Florida van plan is om zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 2016. Maar Jeb Bush zou volgens zijn broer nog altijd ‘worstelen’ met de beslissing. Hij zou het derde lid van de familie zijn dat een gooi doet naar het presidentschap. Zijn vader George Bush senior was eerder president.

Of Romney wel of niet mee zal doen, hangt niet af van de beslissing van Jeb Bush, schrijft CNBC op basis van een ingewijde. Romney ziet zichzelf als de leider van het Republikeinse establishment, in tegenstelling tot Jeb Bush – maar die heeft dan wel weer het voordeel dat hij uit een machtige familie stamt.

Overigens zei de vrouw van Romney, Ann, in 2012 nog dat haar man de politiek zou verlaten als hij de verkiezingen niet zou winnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.