buitenland

Drama in Glasgow: vuilniswagen rijdt op menigte in

Door Servaas van der Laan - 22 december 2014

In het centrum van de Schotse stad Glasgow zijn maandagmiddag meerdere doden gevallen toen een vuilniswagen de stoep op kwam en op een menigte inreed. Hoe het drama heeft kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk.

Volgens Schotse media zijn zeker zes personen om het leven gekomen. Reddingswerkers vrezen dat dit aantal nog verder zal oplopen.

Het drama gebeurde woensdagmiddag in het centrum van Glasgow, vlakbij Queen Street Station.

Oversteekplaats

Toen het voertuig bij Queen Street de hoek om kwam, veranderde het om onduidelijke reden van koers en reed het de stoep op. Op deze plek stonden vele voetgangers op groen licht te wachten bij een drukke oversteekplaats.

De vuilniswagen reed het George Square op, vervolgde zijn weg op Queen Street en ramde uiteindelijk de voorgevel van het Millennium Hotel. Een journalist van The Daily Record omschrijft de situatie als ‘afgrijselijk’. ‘Er lopen gewonden rond, veel mensen huilen en zijn overstuur. Het is echt ongelofelijk, afgrijselijk. Iedereen is in complete shock’.

Getuigen zeggen tegen The Telegraph dat ze de vrachtwagen over de weg zagen slingeren voordat hij het hotel ramde. Volgens één getuige leek het erop dat de chauffeur een beroerte had.

Volgens de politie wordt de chauffeur in het ziekenhuis behandeld. Het is niet duidelijk of het trauma van voor of na het ongeluk dateert.

Tegen Sky News vertelt een vrouw dat onder de dodelijke slachtoffers een vrouw met kinderwagen is. De politie spreekt van een ‘auto-ongeluk’ en gaat er niet vanuit dat de bestuurder ‘sinistere motieven’ zou hebben gehad, meldt de BBC.

Kerstinkopen

Het George Square is één van de drukst bezochte plekken in het centrum van Glasgow. In deze tijd is er extra drukte vanwege de naderende feestdagen en bovendien is er een kerstmarkt.

Iedere dag komen duizenden reizigers aan in het gebied op het Queen Street Station. Een jaar geleden werd het centrum van Glasgow ook al door een drama getroffen toen een politiehelikopter boven op een bar in de stad crashte. Daarbij kwamen tien personen om het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.