buitenland

Duizenden Duitsers protesteren voor en tegen Pegida

Door Servaas van der Laan - 22 december 2014

In Duitsland hebben maandag duizenden geprotesteerd tegen de islam. Tegelijkertijd gingen tegenbewegingen de straat op om te protesteren tegen racisme en voor verdraagzaamheid.

In Dresden gingen 17.500 aanhangers van de ‘Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland’ (Pegida) de straat op. Tegelijkertijd betoogden zo’n 4.500 tegendemonstranten tegen de denkbeelden van Pegida en riepen op tot verdraagzaamheid.

Beste kant van München

In München gingen 12.000 mensen de straat op om te betogen tegen Pegida. ‘Deze demonstratie vanavond toont de beste kant van München: hier staan duizenden mensen samen op tegen racisme en uitsluiting’, sprak burgemeester Dieter Reiter (SPD) van de hoofdstad van Beieren.

Pegida demonstreert al sinds oktober tegen de politieke islam en de negatieve effecten hiervan op de Duitse samenleving. Volgens Pegida worden die effecten steeds zorgelijker door de toenemende instroom van islamitische migranten.

Critici van de beweging waarschuwen voor de agressieve toon van Pegida, volgens sommigen doet de beweging zelfs denken aan de stroming die ten grondslag lag aan de opkomst van Adolf Hitler.

Opstand van fatsoenlijken

Oud-bondskanselier Gerhard Schröder heeft opgeroepen tot een ‘opstand van de fatsoenlijken’ tegen Pegida. Hij herinnerde eraan dat in 2010 na een brandaanslag op een synagoge in Düsseldorf 200.000 mensen de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen vreemdelingenhaat en antisemitisme.

‘Dit gebeurde uiteraard met bondspresident en bondskanselier voorop. Zo’n publieke reactie hebben we ook nu nodig.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.